27 Octombrie 20

Femeia gravidă are voie să se împărtășească? Care sunt condițiile?

   Împărtășirea cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele Mântuitorului în timpul sarcinii este extrem de importantă, chiar și pentru tată. Primirea Sfintei Împărtășanii în timpul sarcinii de către soți este o necesitate incredibil de importantă. Practica aceasta milenară a demonstrat faptul că toți copii au avut predispoziții pozitive, copii blânzi, ascultători de părinți și inclinați către cunoașterea lui Dumnezeu și lucruri ce țin de cultura generală.
   Știința a demonstrat și ea că dacă mama, părinții în timpul sarcinii se iubesc, se poartă blând unul cu altul, NU mai au relații trupești în timpul sarcinii, mama ascultă muzică creștină, muzică clasică ... copilul se va naște cu o predispoziție către credință, bunătate, către artă, către studiu. Muzica lină, cultă ajută până și animalele sau plantele să crească armonios, având în vedere ultimele descoperiri științifice.
   Revenind la subiectul nostru, pe Doxologia, părintele Arhim. Ioachim Pârvulescu spune despre femeia însărcinată că „este foarte important ca să se împărtăşească, ajută foarte mult pe copil, îl întăreşte, îl luminează, îi dă sănătate, îl fereşte de boli. Copilul, prin Sfânta Împărtăşanie, pe de o parte se împărtăşeşte cu Hristos, iar pe de altă parte îşi începe viaţa duhovnicească încă din pântece. Începe să-L cunoască pe Hristos înainte de naşterea sa pe acest pământ. Este păcat să-l lipsim pe copil de Hristos. El trebuie obişnuit de atunci.” Adăugând părintele și o lămurire cu privire la postul din timpul sarcinii, părintele recomandând măcar 2-3 zile de post, dar adaug eu aici, în funcție de evoluția sarcinii, în funcție de recomandările doctorului cu privire la sarcină, părintele duhovnic poate rândui împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului fără post alimentar, ci doar duhovnicesc, cu rugăciune, și de ce nu, milostenie. „Femeia când este gravidă să se împărtăşască în fiecare lună” scrie într-un articol publicat de site-ul mai sus menționat. Pe manastirea-sireti.md se menționează în articolul „Ghid practic pentru femeia însărcinată”, că „femeia însărcinată trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească cât mai des (saptamînal sau odată la 2 săptămîni). Chiar dacă femeia pentru careva păcate este oprită de duhovnic de la Împărtăşanie, pentru copil, pe durata sarcinii, este dezlegată spre a primi Împărtăşania. Dar, oricum, este absolut necesar să se spovedească înainte de a se împărtăşi. Apoi după naştere iarăşi îşi va continua canonul dat ei de duhovnic.”
   Într-un alt articol de pe Taina Căsătoriei, articol care îl citează pe părintele Arsenie Boca, spune următoarele:
   „Totuşi, nu mă pot abţine de a pomeni un lucru care produce extrem de multe şi grele dificultăţi în educarea copiilor. Când soţul nu dă pace sarcinii atunci copiii vin pe lume cu predispoziţia precoce spre sexualitate. Aceasta îi face îndărătnici şi foarte greu educabili. Fug de la şcoală şi încep aventurile. Deci tot în răspunderea soţului se soldează şi aceste necazuri. Explicaţia biologică: au crescut în mediul uterin hrăniţi cu sânge prea îmbibat cu testosteron, hormon sexual masculin.
   De ce este oprită toată vremea sarcinii? O dată, pentru că nu mai are rost [copilul nu mai trebuie chemat la viaţă căci el este deja în pântece!], apoi, pentru că toate simţirile celor doi părinţi, mai ales ale mamei, prin care trece în vremea aceea, se întipăresc cu deosebire în mugurele ce s-a plămădit. Deci, iată o mare cheie a lucrurilor: precum au fost purtările şi toate simţămintele mamei, în vremea celor nouă luni. aşa va fi şi moştenirea copilului ce se va naşte, pe toată viaţa sa. Dacă părinţii i-au tulburat tocmirea cu fărădelegea desfrânării, aceasta se va întipări într-însul cu tărie mare. Iar când se va naşte, până nu ajunge să priceapă, se va juca cu sora de-a mirele şi mireasa, şi încă de Ia 7 ani. Mai târziu, va cerca la dobitoace, sau se va deda la curvie cu mâna, pe urmă curvie în regulă, patimi care îi vor omorî milioane de celule nervoase. Şi de nu se va întâlni cu cineva care să-i cunoască boala, pe la vârsta căsătoriei va ajunge în doaga nebuniei. Despre sporul la carte nici nu mai vorbesc; patima aceasta le tâmpeşte mintea, căci începe să se poată face pe la 14 ani, iar dacă nu i se dă de leac, nu lasă pe om să ajungă nicidecum la 70 de ani. Toate patimile slăbesc puterea de împotrivire a sufletului, pustiind şi trup şi suflet şi pierzându-le pe amândouă pentru totdeauna. Cei ce pătimesc de aceasta, întâi să se tămăduiască, apoi să se căsătorească.
Doctorii dau statul căsătoriei numaidecât, fără să socotească roadă bolnavă ce vor chema-o pe lume să se chinuiască, dacă aduc vreo roadă.
   Prin urmare, înclinările ce le-au avut părinţii în timpul sarcinii, acelea vor fi conducătoare în toată viaţa copilului ce se va naşte.”

   Ca o completare, din păcate în multe dintre parohii se uită de către preot despre această recomandare a Bisericii pentru nașterea unor creștini vrednici de numele pe care îl poartă. De aceea, cei care citiți acest articol și cunoașteți femei însărcinate, pentru binele lor și al copilului, pentru o creștere a copilului armonioasă, sănătoasă, pentru o mămică cu adevărat fericită, recomandați acest articol.

Cu noi este Dumnezeu ...

Recomandare: Sunt însărcinată. Câte zile trebuie să postesc înainte de spovedanie?
 
Foto credit: andreearaicu.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe