23 Ianuarie 22

„Faceți biserici că nu mai avem loc! România e creștină până în măduva oaselor celor care și-au dat viața pentru apărarea ei.”

Avem iarăși treabă. Faceți biserici că nu mai avem loc!
Nu știu dacă ați auzit, dar a apărut un iarăși un sondaj care măsoară credința românilor. Și dacă ea refuză să scadă, așa cum doresc unii, se interpretează datele astfel încât lucrurile să pară altfel decât sunt.
 "90% dintre români cred în Dumnezeu. Majoritatea merg rar la slujbe, deși se consideră religioși" văd pe un site important acest titlu.
Să vedem datele și să ne lămurim dacă e așa sau nu.
Întâi să vedem ce instituții sunt de încredere. Românii au răspuns că au foarte multă şi multă încredere în Armată (67,23%), Academia Română (64,7%) şi Biserică (62,4%). Pe locurile următoare se situează primăriile din localităţile respondenţilor (45,1%), Poliţia (44%), Presa (20,4%), Preşedinţia (14,6%), Parlamentul (14%) şi Guvernul (13,4%).
Păi principala problemă a acestui rezultat e că presa a ajuns la 20,4% încredere, după ce în 2020 un raport Reuters o dădea la 38% în topul încrederii românilor. Cred că nu Biserica e cea care ar avea o problemă. Mi se pare foarte pericculos ca acest câine de pază al societății să fie văzut prin gard schiop și fără dinți.
Apoi, dacă sondajul e comandat de Academie, e normal să fie și ea pe acolo prin vârf. Deși dacă vă întreb acum cu ce se ocupă, cine sunt reprezentații ei sau unde e sediul, probabil că puțini veți putea răspunde.
Mergem mai departe. 89,8 dintre români cred în Dumnezeu.
“Ne puteţi detalia puţin atitudinea dumneavoastră faţă de religie?”, adresată celor care s-au declarat nereligioşi, respondenţii au răspuns în proporţie de 91,5% că sunt mai degrabă indiferenţi faţă de religie, doar 7,9% declarându-se împotriva religiei.
Deci practic, 7,9% din cei 10.1% sunt cei gălăgioși pe care-i vedem pe internet și care mușcă zi de zi de fund Biserica, preoții și credincioșii. Știți cât înseamnă aceste cifre? Puțin peste 150 de mii de români care sunt împotriva religiei. Restul până la 19 milioane de români o acceptă, o respectă, o urmează.
Să ne întoarcem cu ceea ce am început. Cu mersul la biserică. Că știrile sunt prezentate în sensul în care "românii nu merg la biserică!"
Fiți atenți!
- Ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie (31,2%);
- o dată pe săptămână sau mai des (23,4%);
doar la sărbătorile mari (22,2%):
- 16% dintre respondenţi merg la biserică cam o dată pe lună
- 7% deloc.
Pe baza acestor cifre, unii consideră că românii nu merg la biserică.
Păi un sfert spun că merg săptămânal sau mai des, iar alții 16% merg o dată pe lună. Deci practic avem aproape 40% dintre români care merg FRECVENT la biserică. Poate că nu știți, dar la biserică nu te duci ca la Mega, poate chiar zilnic, în principal chiar așa ajungi pe acolo SĂPTĂMÂNAL. Apoi, dacă mergi o dată pe lună înseamnă că ratezi doar 3 slujbe. Deci, dacă 4 din 10 români merg des la biserică cum se poate interpreta asta că românii merg rar?
Păi gândiți-vă că avem doar vreo 16.000 de biserici ortodoxe. Ar însemna că fiecare biserică ar trebui să se afle câte 482 de români în fiecare duminică :))) Păi oameni buni, ar trebui să ne apucăm de construit biserici, că nu avem unde intra.
Ok, hai să fiu corect până la capăt și să scad toți copiii până în 18 ani, nu-i mai punem pe aceștia, deși unii merg de bunăvoie. Conform unei statistici din vara lui 2020, România avea 4,138 milioane de copii. Scâzându-i pe aceștia, ar însemna că în medie intră într-o biserică 378 de români. Adică 6,60 mil români împărțit la cele 16.000 de biserici. Păi?!
Aaah, era să uit. 70,5% din respondenţi cred că Bisericile ar trebui să fie mai prezente în viaţa publică, în educaţie, cultură, mass-media.
Oops, adică Biserica Ortodoxă Română nu e atât de prezentă în viața publică pe cât ar dori românii? Păi poate ar trebui s-o băgăm mai mult în seamă.
Concluzionând, să nu vă mai prind pe aici cu prostia că România e stat laic!
România e creștină până în măduva oaselor celor care și-au dat viața pentru apărarea ei. / jurnalistul Paul Gabriel Andrei. - Foto credit: ganduridinierusalim.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe