17 Ianuarie 21

Este ziua de nume a părintelui Hrisostom Filipescu (Sebastian Bogdan, nume de mirean) în această zi, a Sfântului Mucenic Sebastian?

   Părintele Ieromonah Hrisostom Filipescu – Egumenul Schitului Ţibucani, judeţul Neamţ – actualmente în ascultare la mânăstirea de care aparține Schitul Țibucani, Mânăstirea Secu. Site-ul Creștin Ortodox îl descrie pe părintele ca „un om al bucuriei nedisimultate, al prezenţei spirituale reconfortabile şi al tinereţei duhovniceşti, binecuvântată şi plină de credinţă, speranţă sau nădejde şi dragoste…”

   Pe blogul personal, părintele scrie că este născut „să învăț să Iert și să Iubesc. Cât e nevoie. După ce învățăm să iubim murim. Nădăjduiesc ca Dumnezeu să poată să-și facă Autoportretul în chipul sufletului meu.” După această elocventă invitație la trezvie, la esența creștinismului, anume iubirea, părintele lasă un gând în mica lui, dar profundă, descriere, subliniind faptul că „trecem prin viață cu tălpile sufletului prin foc ca să învățăm să mergem pe apă. Povestea vieții fiecăruia dintre noi poate deveni oricând povestea vieții unui sfânt. Pentru că orice sfânt are un trecut și orice păcătos are un viitor. De noi depindem ce scriem acolo.”

   „Râd şi dansez în ploaia vieţii. Bucuria şi tristeţea sunt molipsitoare. Caut din toată inima bucuria de a fi, nu bucuria de a avea! Cine a cunoscut măcar o dată pe Dumnezeu nu mai poate fi trist!” - Părintele Hrisostom Filipescu, pe numele său de mirean Sebastian Bogdan. 

   Am citit astăzi destul de multe mesaje de „la mulți ani” către dragul părinte Hrisostom Filipescu, în această zi în care se prăznuiește Sfântul Mucenic Sebastian și cei împreună cu dânsul, întrebarea este, părintele Hrisostom Filipescu poate „cinsti” această zi ca pe o „zi de nume”?

   Răspunsul scurt este nu, cel puțin mai detaliat este următorul ...

   Părintele Ieromonah Hrisostom Filipescu, a ajuns la unirea deplină a vieții lui cu Hristos prin „îmbrăcarea hainei călugărești”, asta înseamnă că părintele a renunțat cu totul la „mirenie”, la o eventuală căsătorie, la relații intime, la procreere, la bogății și așa mai departe... îmbrățișând „sabia duhului”, adică rugăciunea minții, tânjind după rugăciunea ne-încetată, iubind blândețea, milostenia și sărăcia. De aceea călugării renunță la intrarea în monahism la numele primit la botez, atenție, la numele de mirean, nu la botez. Așa că îmbrăcând haina de călugăr ia un nou nume și o noua viață închinată total prin trăire lui Dumnezeu! Sper că m-am făcut înțeles ... 

   Sănătate, binecuvântări și multe rugăciuni pentru bunul nostru părinte, Hrisostom Filipescu

 
Sursă foto: hrisostomfilipescu.wordpress.com 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe