26 Septembrie 20

Este scandal în Arhiepiscopia Tomisului? Cine se ceartă?

   Titlul aduce aminte de discuțiile din ultimle zile dintre diverse persoane, colaboratoare mai mult sau mai puțin, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. 
   Acum, în titlu avem două întrebări, imediat vă răspund la ele și tot imediat încep să explic și scopul acestui articol...ei bine, NU, nu este nici un scandal în Arhiepiscopia Tomisului, și nu, NU se ceartă nimeni, totul, din punctul meu de vedere, este o mare eroare de percepție a ceea ce este Biserica și de ce mergem noi la Biserică.
   Am ajuns și la scopul acestui articol, anume, de ce mergem la Biserică, ce reprezintă Biserica și ce-s cu preoții și ierarhii !?

   Biserica este stâlp și temelia a adevărului, ne spune Sfânta Scriptură, și adevărat este. Tot din învățătura de credință aflăm că Biserica este reprezentată de doua mari „părți”, Biserica triumfătoare și Biserica luptătoare....Biserica biruitoare, triumfătoare este reprezentată de Sfinții lui Dumnezeu, de oamenii iertați, mântuiți. Acum, rămâne Biserica luptătoare, aceasta de pe pământ, Ortodoxia ... este și ea plină de Sfinți?
   Evident că Biserica NU este plină de Sfinți, îți dai seama de asta imediat ce unii care vin la Biserica săptămânal te fac „îndrăcită” și-n alte feluri, nu-i așa „Natalia”, „părinte Eugen Tănăsescu”? În categoria de Sfinți intră trăitorii vieții Bisericii care stau în banca lor, care se roagă neîncetat, care nu osândesc, care caută ale Domnului, nu ale omului ... 
   În Biserică e clar că nu ne putem mântui fără de succesiunea apostolică reprezentată de preoții și ierarhii canonici, de tot clerul Bisericii ... aceștia ne-având scris pe frunte că-s speciali cu ceva, că ar fi vrednici mai mult sau mai puțin față de alți oameni, ci spre ei s-a milostivit Domnul pentru o lucrare anume, lucrare duhovnicească făcută de unii mai bine, de unii mai puțin bine, după cum bine se știe...treaba e că acest cler bisericesc nu trebuie să reprezinte pentru NIMENI scopul sau pârghia pentru care se angajează în viața Bisericii, ci cel mult o înlesnire pentru a trece mai ușor peste greutățile de creștin. 
   Acum ceva timp, am citit undeva că părintele Arsenie Boca i-ar fi spus unui credincios să nu confunde Creatorul cu creatura, adică pe Dumnezeu cu el ... având în vedere că, încă din viață, mulți îl considerau sfânt pe părintele Arsenie Boca. Așa și cu mulți dintre creștini, mai ales cei tineri, tind să divinizeze duhovnicul, nu știu ce ierarh ... uitând că și ei, oameni fiind, e posibil sa aibă patimi, neputințe, oboseală într-un moment nepotrivit, poate că uneori pot fi îndărătnici, sau mai rău ... Duhul Sfânt nu bate întotdeauna unde vrem noi ... 

   De peste 10-15 ani am tot recomandat oricui să nu meargă la Biserică pentru ierarhul nu știu care, pentru preotul „x-ulescu”, sau pentru că le place de corul Bisericii „y”... ajutați sufletul să înțeleagă că trebuie să meargă la Biserică, la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie pentru Hristos, pentru Domnul și Dumnezeul nostru, pentru a ne întâlni cu El după cum ne-am pregătit sufletul să-l primim. Dacă nu facem asta ... vor veni supărări, ispite, dezbinare ... și ști ce e trist, „perfecții” din cler și dintre credincioși vor rămâne tot acolo sus, pe pedestal, și ști de ce? Pentru că mândria e mai mare decât credința ... cine vrea să scape de mândrie să arunce primul piatra din mână ... 

P.S. 1 Ceea ce nu trebuie să uităm este faptul că Biserica este reprezentată de Hristos ca și cap al ei și de învățătura sa care este infailibila, nu de căderile sau ridicările clerului sau ale credincioșilor, aceste căderi sau ridicări fiind personale, indiferent cât de grave sau pozitive sunt.

P.S. 2 Pacea e mai importantă decât dreptatea, iar adevărul de credință trebuie mărturisit întotdeauna ... 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe