02 Octombrie 22

Este păcat să mergem la un preot caterisit de episcopul nostru, dar care face parte acum dintr-o așa numită biserică autonomă?

- Daca a fost caterisit atunci el nu mai este preot. Punct! Caterisirea înseamna înlaturarea definitiva din cler a unui preot, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Preotul caterisit nu mai are voie sa savârseasca nici un fel de slujba religioasa.
    Din pacate foarte mult fosti preoti, certati cu rânduielile si canoanele Bisericii, dupa ce sunt caterisiti, în loc sa se pocaiasca si sa caute iertarea, se alatura unor asa numite „biserici” care mai de care mai „ortodoxe” si înseala credinciosii, comportându-se ca si cum nimic nu s-a întâmplat.
    Sa fim bine întelesi! Degeaba „mergi” la „parintele” respectiv. Liturghia slujita de el nu este Liturghie, spovedania facuta de el nu este spovedanie, într-un cuvânt, „Sfintele Taine” facute de el nu sunt nici „Sfinte” si nici „Taine” pentru ca i s-a luat dreptul de a le sluji. Sigur, poate sa aiba fel de fel de argumente, fel de fel de motive, însa lucrurile asa stau.
    Prin urmare, dincolo de a fi sau nu pacat, a „merge” la „preotul” respectiv, cu siguranta nu îti este de folos. Este „pacat” sa pierzi timp pretios pentru mântuire si sa „beneficiezi” de niste „slujbe” prin care sa nu lucreze harul lui Dumnezeu.
    Probabil ai în parohia de care apartii un parinte rânduit canonic! De acela asculta si la acela „mergi” pentru binele sufletului tau iar pentru preotul caterisit roaga-te ca Dumnezeu sa îl lumineze si sa se întoarca din starea de înselare în care se afla. Altfel se va pierde pe sine si îi va lua si pe altii dupa el.

1. Majoritatea preoților caterisiți spun că nu au nici o vină și că pedeapsa este necanonică. Aceeași majoritate minte! 

2. Dacă, să zicem, caterisirea este nedreaptă (este adevărat că au fost unele cazuri în istoria Bisericii, dar ele au fost izolate și au ținut mai degrabă de un anumit context și în plus, la un moment dat acele caterisiri au fost ridicate), conform reglementărilor Regulamentului instanțelor disciplinare și de judecată bisericești, preotul respectiv își poate dovedi nevinovăția în fața Sfântului Sinod, care, poate ridica acea caterisire.

3. Nu. Episcopul nu este infailibil. Tocmai de aceea confrom procedurilor, consistoriile sunt formate din preoți. Consitoriile analizează situațiile și propun o pedeapsă.

    Din punctul meu de vedere, mai bine și mai folositor este spre mântuire ca cineva să sufere, cu demnitate și smerenie, o așa numită caterisite nedreaptă, decât să se joace dea preotul atunci când nu mai are dreptul să slujească cele sfinte. Dacă a fost pedepsit pe nedrept, la judecată va fi fericit iar cei care l-au prigonit pe nedrept își vor lua osânda. Dar dacă slujește, caterisit fiind și făcând dezbinare și tulburarea în Biserică, oare care va fi „soarta” lui veșnică?!
 
(Parintele Andrei Atudori)
 

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe