28 Septembrie 22

Este necesar mersul la Biserică ?

Spunea acum vreo 150 de ani Baudelaire că „cel mai mare truc al diavolului e să ne facă să credem că el nu există” – şi avea dreptate.
În zilele noastre, însă, cel mai mare truc pe care-l foloseşte dracul e să ne facă să credem că „pe Dumnezeu îl ai în suflet, nu e nevoie să sprijini zidurile bisericii pentru El”. În felul ăsta nu doar că îl face pe om să uite să-şi mai şi pună în practică credinţa (cultul), dar se asigură că omul nici nu va mai avea ocazia să se chestioneze inclusiv cu privire la existenţa diavolului – darămite să mai şi lucreze căinţa (Taina Mărturisirii).
A-L avea pe Dumnezeu „doar în suflet”, fără lucrare exteriorizată, se traduce în a-L aşeza într-un colţ şi a-L uita acolo, să se prăfuiască (pentru că nici lucrare interioară nu practică un astfel de „credincios”) – bun doar de folosit ca alibi la nevoie. Cam aşa cum răspunseseră majoritatea colegilor mei de clasă printr-a şaptea, când ne întrebase profa de română cine are vreo carte de Eminescu acasă: toţi aveau. „Dar câţi aţi citit din ea?” – aproape nimeni, cu vreo două excepţii.
La fel şi aici, o fi Dumnezeu şi-n suflet, dar dacă nu-L bagi în seamă ţi-e degeaba acolo. La biserică măcar îi faci vizita de curtoazie, dacă de mai mult nu eşti în stare – dar cu timpul s-ar putea să-L descoperi şi să-L cunoşti mai bine.
Da, mersul la biserică e adesea obositor, rugăciunea o corvoadă mai ales la nivelurile noastre spirituale joase; dar efortul contează, sigur e observat şi răsplătit, nu mai spun că e un exerciţiu de disciplinare şi fortificare spirituală. E mai comod să nu faci nimic şi „să-L ai pe Dumnezeu (uitat) în suflet”, numai bun de amintit din gură, la nevoie: „A, dar şi eu cred în Dumnezeu, dar nu cred că ne cere să facem chestii pentru El”.
De fapt, în cazurile astea omul uită că este făcut după chipul lui Dumnezeu şi are misiunea de a dobândi asemănarea cu El; aşa că omul ajunge să îşi facă singur un dumnezeu după propriul chip şi asemănare: un „lasă-mă să te las”.
Si anii trec.......

Alex Andru / sursă: Părintele Teodor Ciurariu. / Foto: Facebook.com

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental bine Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng Chicago P.D. Sezonul 2 skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома care lui Hristos Iisus din este CE sunt nu despre 10 SE au domnului Dacă viața Prin Ioan ar cel te mare le mult mai sau cine Cea Cum cei face copii ai spre unde Lumea toate are in IPs Calistrat am cu aL De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe