24 Octombrie 20

Dușmanii Bisericii sunt în delir: „O arhiepiscopie din România ORGANIZEAZĂ iar PAȘTELE” sau „Slujbă de Înviere cu repetiţie” (FALS)

   Hai să ne înțelegem odata pentru totdeauna. Arhiepiscopia Tomisului NU încalcă învățătura milenară a Bisericii prin anunțul făcut aici „Oficial: În noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisulu”. Deci nu vă mai bucurați atât că ați avea motiv să dezbinați iar Biserica ... să ne documentăm!

   Cuvântul „odovanie” înseamnă încheierea unei perioade dintr-o mare sărbătoare creștină, la asta se referă acest termen bisericesc.
   Părinții Bisericii au rânduit ca, în ciclul liturgic anual, toate perioadele de sărbătoare să se desfășoare circular, începând cu ziua Praznicului și încheindu-se cu Odovania.

   ÎPS Timotei, în anul 2013, declara următoarele despre Odovania praznicului Învierii Domnului pentru Trinitas TV: „Liturghia de astăzi s-a asemănat foarte mult cu aceea din prima zi de Paști. Pentru ultima dată în anul bisericesc în care ne aflăm, astăzi, s-a cântat „Hristos a înviat!” la începutul Liturghiei și la finalul ei. Așadar, ziua de astăzi marchează încheierea acestui mare praznic al Învierii Domnului”.

   ÎPS Timotei adăugând pentru același post TV: „Conform rânduielilor tipiconale la Vecernia Mică, Vecernie care se oficiază mai ales la mănăstiri, preotul, slujitorul, ieromonahul, ia de pe Sfânta Masă Epitaful care a fost așezat în Vinerea Mare îndată după Prohodul Domnului și care a rămas în acest răstimp pe Sfânta Masă, toate Liturghiile fiind săvârșite peste acest Epitaf. La Vecernia Mică acest Epitaf se ia, urmând ca el să fie din nou așezat pe Sfânta Masă în anul următor la finalul Deniei Prohodului Domnului”

   Ar mai fi de adăugat conform orthodoxwiki.org că „încheierea (odovania) praznicului Paștilor se face în a 39-a zi, în Miercurea din a șasea săptămână după Paști. În unele tradiții, serviciile acestei zile sunt la fel de sărbătorite ca cele de la Paști, deși citirile zilnice din Sfânta Scriptură diferă.”

   „Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, având în vedere că:
   - miercuri, 27 mai, este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în noaptea Învierii;
   - sunt dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere;
   - nu a fost posibilă pomenirea celor adormiți în cimitire la Paștele Blajinilor, urmare a interzicerii accesului publicului în cimitire;
   - Arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericești;
   - rânduiala Odovaniei Învierii practicată în Biserica Ortodoxă a Greciei, ” informează Arhiepiscopia Tomisului.

   Ca să închei toată explicația mai pe scurt, da, Arhiepiscopia Tomisului oferă și Sfânta Lumină credincioșilor în semn de prețuire (nu, nu este interzis, lumina învierii este în permanență în fața creștinilor la fiecare slujbă) într-o sărbătoare care ne aduce aminte, ca și rânduială, de Învierea Domnului. Prin asta se înțelege de la sine că fix în ziua, în noaptea de Odovania Învierii este de recomandat ca toți creștinii să simtă Învierea Domnului, dat fiind faptul că tipicul este foarte asemănător cu slujba de Înviere. Hristos, Mântuitorul a îngropat cu El tot ceea ce nu ne lăsa pe noi să întram în Împărăția Sa și a înviat dimpreună cu speranța noastră în realizabila viață veșnică întru Împărăția lui Dumnezeu.
  
Foto Credit: Jurnalista Natalia Lorena, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe