13 Mai 21

Dumnezeu se milostiveste. Iata minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim, lumina care vine doar in Ortodoxie (2019)

    "Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, în jurul orei 14:33, după intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea, și a fost împărțită clericilor și credincioșilor aflați în Biserica Învierii care adăpostește Sfântul Mormânt.

    Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei.  Este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea omenească, ce se repetă din an în an, în Sâmbăta Mare, de aproape 20 de veacuri.

    După 15-20 de minute de rugăciune, toata lumea din biserică observa o lumină puternică, ca o scânteie luminoasă de fulger, coborând în zigzag prin cupola mare a Bisericii, în mulțime se aud glasuri de emoție în toate limbile. Scânteia dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Apoi intră înăuntru ca o subțire rază de foc. Coboară pe lespedea Mormântului și aprinde vata presarată deasupra. Deja vata și lespedea se încarcă de o rouă divina, în timpul rugăciunii. În această clipă,  Sfânta Lumină a venit! Minunea s-a savărșit!

    Patriarhul adună cu mîinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie, care timp de câteva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsă în doua cupe de aur cu găuri și iese în Capela Îngerului.

    Aici aprinde două buchete mari de câte 33 de lumânări, în prezența musulmanului, iar cupele aprinse le dă, pe două ferestre mici, afară, la cei doi diaconi ortodocși.

    Aceștia duc o cupă la Sfântul Altar, iar a doua la biserica Sfinților Împărați Constantin si Elena de la Patriarhie. Apoi patriarhul iese în  fața Sfântului Mormânt cu cele două făclii aprinse și strigă de trei ori: „Veniți de luați lumină!”

    Minunea continuă, în clipa când patriarhul iese din Sfântul Mormânt, se aprind singure cele șase candele ale ortodocșilor de deasupra, o parte de lumânări din sfeșnice și candelele din Altarul Bisericii Mari, sub privirile uimite ale tuturor. Apoi, doi diaconi iau pe patriarh și îl duc în Sfântul Altar, în cel mult trei minute, toți credincioșii adunați aprind felinarele și buchetele de câte 33 de lumînări. Mulți se ating de flacără cu fața, cu mâinile, cu hainele, pentru binecuvântare, fără a se arde. Abia dupa câteva minute flacăra arde în mod normal. Tot acum iau Sfânta Lumină de la patriarh, romano-catolicii, armenii și copții și o duc în altarele lor. unde o păstreaza tot anul." - conform activenews.ro
 

Sursă foto: romania-actualitati.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe