30 Noiembrie 21

DREPTUL LA NEUITARE: Cel mai vechi veștmânt liturgic din România se află la ROMAN - felonul Sf.Ioan Gură de Aur (Hrisostomul).

Cel mai vechi veștmânt liturgic din România se află la ROMAN - felonul Sf.Ioan Gură de Aur (Hrisostomul).
În tezaurul Eparhial de la Roman se păstrează un veșmânt liturgic despre care se spune că a aparținut Sfantului Ioan Gură de Aur, fiind considerat astăzi cel mai valoros obiect din colecție.  
Cea dintâi mențiune documentară referitoare la acest felon datează din anul 1653, când patriarhul Macarie al Antiohiei a vizitat Moldova și a poposit o vreme la Episcopia din Roman. Însoțitorul și cronicarul patriarhului, arhidiaconul său, Paul de Alep, în cunoscutele și interesantele sale însemnări din jurnal, privitoare la ceea ce a văzut în timpul șederii sale la Episcopie a consemnat între altele, unele aspecte inedited din viața bisericească de la Roman.
După ce amintește motivul pentru care patriarhul s-a oprit la Focșani (fiind în drum spre Muntenia), fiind nevoit să se întoarcă la Roman pentru a se întâlni aici cu noul domn al Moldovei, Gheorghe Ștefan, cronicarul menționează: „Patriarhul se văzu silit a merge la Beiu (domn) la poliția Roman, care este și ea o reședință domnească și pe care patriarhul nu o văzuse încă (...) Ne-am întâlnit cu el (cu domnul) și i-am dat patru daruri, anume: o pereche de perne brodate, o sticluță de mir, un covor și două feluri de săpun (...). După liturghia sărbătorii Sf. Mihail ( 8 noiembrie), Beiul (domnul) a dat domnului nostru patriarh un ospăț ”.
La Roman patriarhul Macarie a zăbovit aproximativ trei săptămâni. În ziua de 13 noiembrie 1653, la sărbătoarea Sf. Ioan Gura de Aur, el se afla la Catedrala Episcopală din Roman. Paul de Alep dă unele amănunte inedite în legătură cu ceremonia religioasă săvârșită în acea zi la Catedrala Episcopală: „ Aici am asistat la sarbatoarea Sf.Hristostom la care se aduna mult popor. Episcopul (Anastasie al Romanului, 1644-1658 n.n.) a fost înveșmântat în felonul lui Ioan Hroistostomul, precum se ține obicei în toți anii, la ziua acestui sfânt ( 13 nov.). Acest veștmânt a fost trimis în dar, de către un patriarh de Constantinopol lui Ștefan cel Bătrân (domn al Moldovei, 1394-1399 n.n.), care îl dete, ca ereditate, zisei Episcopii, pentru a fi păstrat în marea mănăstire a Paraschevei”(Catedrala Episcopală). / Preot Dr. Florin Tuscanu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe