19 Aprilie 21

Două posibile ipoteze despre scopul întâlnirii dintre Iohannis și Patriarhul BOR, Preafericitul Daniel.

Întâlnirea de ieri a președintelui cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române nu a atras foarte multe priviri în media, dar importanța acesteia nu poate fi trecută cu vederea.
În urmă acestei întâlniri putem presupune 2 ipoteze, ce se bazează pe sursele pe care le avem până acum. 
O primă ipoteză se referă strict la banii pe care guvernul dorește să îi taie bisericii, fiind vorba de 89% din bugetul alocat ei anul acesta și majorarea impozitării salariilor preoților, conform Digi24.

Guvernul a tăiat aproape 89% din banii alocați Bisericii pentru anul 2021

Cea de-a doua aduce în discuție o posibilă tranzacție legată de impunerea educației sexuale în școli. Ieri, președintele ar fi discutat cu Patriarhul în ceea ce privește introducerea educației sexuale și poziția bisericii în acest sens. 
Astăzi digi24 ne prezintă reducerea cu 89% a alocării fondurilor către biserică.
Ce putem deduce din aceste surse? Rezultatul acestei întâlniri, lipsa de consens între cei doi și tăierea clară a fondurilor.
Înțelegem, astfel că refuzul categoric al Patriarhului ar fi deturnat planul lui Iohannis și ar fi dus la represalii din partea guvernului prin tăierea de 89% din fonduri.

Adevăratul motiv al întâlnirii dintre Președintele și Patriarhul Daniel. Radiografia unui eșec pentru Klaus Iohannis

Dacă este să dăm crezare acestor surse ne aflăm în fața unor presiuni ideologice fără precedent în ultimii 31 de ani.
Dacă a avut loc o astfel de discuție, rolul pe care Patriarhul îl deține este unul fundamental. Avem astfel un exemplu clar de verticalitate și asumare, de mărturisire și protecție a propriei turme. 
Viitorul va stabili cine a avut dreptate, dacă acesta a fost cu adevărat motivul. Ceea ce este deplorabil este felul în care presiunile și abuzurile lovesc neîncetat biserica. 
Situația preoților în foarte multe zone din țară nu este una ușoară, iar viitorul nu pare să fie unul mai bun. Familiile preoților vor avea cel mai mult de suferit. Nu doar preotul va mai duce singur mărturisirea propriei credințe ci va fi un exercițiu constant și al familiei sale. 
De cele mai multe ori situațiile ce se prezintă în media se referă la preoți cu o stare financiară mai bună, dar marea majoritate a preoților de la țară trăiesc o altfel de realitate, una cu adevărat delicată. 
Creșterea impozitelor asupra salariilor va duce la un venit net mult mai mic ce va agrava această situație, deja precară.
Într-un astfel de război ideologic presiunea asupra bisericii va crește din ce în ce mai mult în sensul în care într-un an sau doi, conform anumitor surse putem asista la tăierea completă a finanțării bisericilor de către stat, ceea ce ar fi un lucru grav.
Cu toate acestea analiza de mai sus se bazează strict pe evenimentele întâmplate zilele acestea și nădăjduiesc că bunul Dumnezeu nu va permite aceste lucruri, nu va lăsa ca banii și ideologia, puterea și presiunile să condamne viețile unor oameni.
 
Text: Constantin Răzvan Popovici
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe