04 Februarie 23

Doftoratul

Sunt două feluri de doctori. Cu doctorat. 
Unii muncesc din greu, caută sute de surse, sunt întorși înapoi de profesorul coordonator, scotocesc prin biblioteci, amușinează surse vechi, bântuie printre rafturi, scormonesc prin colburi, și iese o teză de doctorat superbă, care aduce o nouă viziune, sau o sistematizare necesară temei tratate. 
Ceilalți sunt oameni cu funcții, girate de sus, care nu au timp să studieze, nu știu să se exprime, nu citesc, nu caută, n-au chef de studiu aprofundat. Ei vor doar coada stufoasă din fața numelui: doctor. Aceștia plătesc sume frumușele celor dintâi care le fac tezele. Ei nu știu nici măcar ce conține teza. Nu știu să o prezinte, să o apere, sa o aprofundeze. Nu știu nimic, dar în funcția aia plină de bani e necesar să fii doctor. 
De aceea profesorul coordonator știe întotdeauna din care categorie face parte fiecare. De aia e și responsabil. De cum deschide gura, îți dai seama dacă în fața ta e un studios sau un afacerist. 
Eu am muncit 5 ani la teză. Am citit sute de cărți, pentru a căuta raportul și unirea dintre timp și eternitate în scrierile liturgice ale Bisericii. Aveam mii de hârtii cu citate din Sfinții Părinți despre temporalitatea liturgică.
După ce am devenit doctor la Teologie la Sibiu, m-a sunat un mare potentat din domeniu, care voia să ajungă doctor în Teologie. Mi-a oferit o sumă imensă pentru mine atunci, pentru a-i face teza. Eu eram un tinerel, preot îmbisericit, cu câțiva lei în buzunar, cu o mașină mică cu două locuri cu o gaură în podea pe unde se vedea drumul. Râdeam că pot pune frână prin gaură.
I-am spus mamei de oportunitate. M-a desființat. Mi-a zis: creierul ăla din capul tău sec, ți-a fost dat să scrii minunile lui Dumnezeu, să mărturisești credința,  să aduci oamenii la Hristos, nu să îl prostituezi, să-l vinzi pe bani unui sfertodoct care va ajunge doctor, prost fiind, și va băga sminteala și prostia lui în Biserică. Și mulți se vor pierde. 
Am întrebat-o: cum?
Păi să îți dau un exemplu: "doctorul" ăsta în Teologie, cu pilele lui, va ajunge, să zicem, profesor la facultate. El va învăța prost sute de studenți pe an, mii de studenți care vor ajunge preoți, mulți dintre ei fără cunoștințele de teologie necesare. Ăștia vor învăța prost zeci, sute de mii de oameni, dintre care mulți se vor duce în iad. Datorită ție și unei hardughii de mașină second-hand pe care tu ai luat-o. Și tu vei fi vinovat ptr pierzarea a mii. Și încă ceva, Dumnezeu poate într-o secundă să te facă o legumă, dacă vede că mintea ta luminoasă e folosită la promovat nulități.
I-am zis: dacă nu voi fi eu, va fi altul. 
Da, a zis mama, dar măcar tu nu vei fi responsabil de iadul altora.
Am tăcut. Nu mai era nimic de spus. 
L-am sunat pe potentat și l-am refuzat politicos.
Taguri: Doftoratul

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe