25 Ianuarie 22

Djokovici a „mințit”! După ce au pierdut în instanță, autoritățile australiene au găsit alt pretext de a continua războiul cu Djokovici

După ce au pierdut în instanță, autoritățile australiene, cu sprijinul unei mari părți a massmediei globale, au găsit alt pretext de a continua războiul cu Djokovici: acesta ar fi „mințit” în formularul depus la intrarea în Australia. În plus, massmedia a dat poze cu un Djokovici (foto) care ar fi participat la tot felul de evenimente deși era pozitiv Covid.
Până la urmă, jucătorul a reacționat și aflăm că Djokovici nu s-a pozat cu copii fiind pozitiv, ci s-a întâlnit cu o echipă de jurnaliști francezi, încălcând, așadar, într-adevăr, izolarea de rigoare. În ceea ce privește formularul, Djokovici spune că agentul care a l-a completat a făcut o „eroare administrativă” atunci când a bifat că nu a mai călătorit înainte de Australia.
La noi, astfel de erori în completarea formularelor administrative se numesc „erori materiale”. Cine are cât de cât cultură birocratică și juridică știe că acestea sunt destul de comune. Un document sau formular completat greșit este, până la proba contrarie, ...doar un document completat greșit. A minți, a face fals în acte și în declarații este o faptă în sine și se cere probată ca atare. A minți și/sau a face fals în declarații presupune o intenție și un scop: nu „minți” autoritatea doar ca să o minți, ci ca să obții ceva în mod ilicit sau ca să ascunzi ceva.
Ei bine, deși autoritățile australiene au pierdut un proces, iată că-l câștigă pe al doilea, fără a exista. Djokovici a „mințit”, vuiește presa, dar se descurajează și susținătorii săi. E logic însă că trebuie să existe o intenție și un scop al minciunii/falsului. Nu am văzut care ar fi fost câștigul ilicit sau frauda acoperită de acest prezumtiv fals făcut de Djokovici sau de agentul său în numele lui. Poate există niște implicații ale istoricului călătoriilor pentru intrarea în Australia, dar eu, cel puțin, nu am văzut vreo știre care să conțină ceva pe tema asta, ci doar acele formulări inepte cum că jucătorul sârb ar fi „mințit”.
Nu am motive să nu cred că un agent a completat acel formular, așa cum spune Djokovici, și bănuiesc că e foarte ușor de demonstrat dacă e așa sau nu. Și, până la proba contrarie, cred că e vorba de o eroare materială. Nu văd cu ce impietează vizita în Spania intrării în Australia - arată doar că în Spania jucătorul  a intrat fără probleme, pe când australienii nu se dezmint de statutul de insulă-penitenciar.
Dat fiind acestea, mai rămâne ideea că la un asemenea nivel și cu o asemenea presiune pe capul tău, erorile materiale și neglijențele comportamentale pot fi fatale. De la un punct încolo, însă, tocmai registrul minor în care sunt găsite hibele probează încă odată reaua credință a anti-Djokovicilor.

Autor: Buturuga Anghel / Foto credit: editiadedimineata.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe