24 Octombrie 20

Distanță în comuniune

   Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat propunerile privind măsurile de relaxare ce vor fi aplicate după 15 mai. În capitolul 5 sunt prezentate recomandări privind activitatea în lăcașurile de cult.

   Astfel "slujbele vor fi oficiate doar în aer liber menținând distanța între persoane iar accesul în lăcașul de cult se face limitat respectând o suprafață de 8mp per persoană.

   Printre alte recomandări cel mai nevralgic punct este cel legat de sfânta împărtășanie, care poate fi oferită în viziunea INSP strict cu lingurițe de unică folosință.

Să analizăm pe rând:

   1. Constituția României garantează în art. 29 alin(1) libertatea credințelor religioase iar la alin(3) afirmă libertatea cultelor religioase de a se organiza potrivit statutelor proprii, în condițiile legii.

   Ceea ce noi ar trebui să înțelegem din documentul publicat de INSP este faptul că acesta a emis RECOMANDĂRI ce țin strict de viziunea laică a instituției.

   Cu toate acestea singura autoritate care poate decide asupra modului de administrare a sfintei împărtășanii este Biserica Ortodoxă Română, care cum reiese din declarația purtătorului de cuvânt al B.O.R. nu a fost consultată când s-au elaborat aceste recomandări.

   Sfânta Împărtășanie este nucleul creștinismului, ceea ce Domnului Iisus Hristos ne-a lăsat ca medicament și legătură vie pentru mântuire.
Orice interpretare sau aluzie la o posibilă contaminare plecând de la sfânta împărtășanie este una total greșită.

   Un exemplu concret în acest sens este cel al Înaltpreasfințitului Pimen al Sucevei. Deși confirmat pozitiv cu coronavirus acesta s-a împărtășit din același potir împreună cu 14 de preoți, care în urmă anchetei epidemiologice au rezultat negativi.

   De-a lungul istoriei sfânta împărtășanie a fost mereu ajutor pentru cei suferinzi. Nici un caz în istorie nu s-au raportat îmbolnăviri din cauza acesteia, atunci ca și acum este medicament pentru suflet și trup.

   2. În cazul accesului în sfintele lăcașe INPS ne indică respectarea celor 8mp per persoană. Care este explicația acestei distanțări? De ce se aplică strict în cazul bisericilor?

   Să luăm un exemplu simplu: supermarket-urile.

   În astfel de spații închise, cu un flux mare de persoane se reglementează o distanță de 2 metri. Deși fiecare magazin este dotat cu dezinfectant nu sunt obligatorii mănușile. Dacă creștinii nu au voie să sărute icoanele sau să atingă obiectele sfinte, magazinele unde poți atinge orice ori de câte ori vrei nu sunt condiționate.

   La metrou distanțarea este de 1 metru între persoane iar la saloanele de înfrumusețare de 4 metri iar exemplele pot continua...

   Înțelegem preocuparea autorităților pentru prevenirea răspândirii virusului dar cu toate acestea de ce biserica este cea care a primit cele mai riguroase măsuri?
   Până pe 15 mai așteptăm răspunsul oficial al Bisericii Ortodoxe Române, singura care poate stabili în ce condiții se pot împărtăși credincioșii.
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe