19 Octombrie 20

Dialogul dintre BOR și ÎPS Teodosie - „ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir.”

   Arhiepiscopia Tomisului a reacționat sâmbătă prin purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu, precizând că ÎPS Teodosie nu ar fi încălcat „nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania”. Susținând faptul că „Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir.”, informează părintele Eugen Tănăsescu, într-un mesaj pe Facebook. Acesta a mai spus și că „Biserica nu este unitate de alimentație publică”, referindu-se la interdicția în ceea ce privesc restaurantele și barurile.
   Ca și mireni, ca și instituții ale statului, trebuie sa avem rațiunea de a distinge între Biserica și restaurant, sau bunul simț de a cerceta din punct de vedere științific faptul ca Trupul și Sângele Domnului NU este vin și pâine ci mult, mult mai mult decât atât... hai să studiem, hai să ne facem temele înainte de a ataca un ierarh ca ÎPS Teodosie sau de a PRIGONI Biserica Ortodoxă Română.
   Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat sâmbătă pentru News.ro că „ostentaţia cu care s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni” informează Libertatea.
   „Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg că s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”, a declarat Vasile Bănescu, conform News.ro.
   Declarația purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, domnul Vasile Bănescu, o înțeleg perfect. Dar oare nu are această declarație și un „aer” de „somnolență bisericească”? Nu sunt în măsură să-l critic pe domnul Vasile Bănescu, de altfel o persoană pentru care port un respect deosebit, dar parcă Biserica prin comportamentul ei, de multe ori întârziat în a pune piciorul în prag CÂND TREBUIE, zici că, pur și simplu, caută intenționat batjocura, prigonirea mai mult sau mai puțin agresivă a unora din spațiul public. Oare când ne trezim și noi?

Referitor la împărtășirea pruncilor de către ÎPS Teodosie, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a făcut următoarele precizări pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei:

    1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.
    2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.
    3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii.
  
   Amintim că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis ca „împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020“, această amânare a împărtășirii credincioșilor a fost stabilită până la consensul Bisericii Ortodoxe Universale privitor la acest aspect.

   „Potrivit recomandărilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință“.” - informează universul.net 
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe