02 Martie 21

Despre impozitarea tuturor activităților aducătoare de profit ale Bisericii

   Unii vor impozitarea tuturor activităților aducătoare de profit ale Bisericii, dar în  același timp în România nu există o legislație pentru impozitarea firmelor Offshore (acelea unde își spală băieții deștepți banii și nu sunt puțini, de ordinul sutelor de milioane de euro anual). 
   Nu avem nici măcar o definiție clară a ce înseamnă firmă Offshore în legislația noastră, dar asta nu-i supără pe mai marii noștri guvernanți, ei vor impozitarea totală a Bisericii. 
   Ceea ce nu par să înțeleagă(ori nu vor) este faptul că toate cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităților etc. 
   Astfel, fondurile din cadrul acestora circulă în scopul consolidării organizației și pentru ca aceasta să poată funcționa în/și pentru societatea din care face parte. 
   Singura activitate pentru care nu plătește impozit către stat sunt vânzările obiectelor de cult, acest lucru fiind posibil întrucât are statutul unui ONG. 
   Să luăm de exemplu situația pe o lună: 
   Patriarhia primește de la stat circa 550.000 de lei, iar suma plătită de către aceasta înapoi la bugetul de stat, pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate și contribuții sociale este de 570.000 de lei. Deci banii pe care îi primește se reîntorc la stat. 
   În același timp Biserica Ortodoxă Română este și rămâne cea mai mare instituție cu activitate filantropică din România, doar în 2020, contextul pandemiei aceasta a donat circa 5 milioane de euro.
 
Constantin Răzvan Popovici, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe