27 Septembrie 21

Despre ecumenism, o problemă actuală

   Ecumenismul este un cuțit cu două tăișuri. Dacă se face într-o manieră corectă, poate să ajute, și ajută atunci când face cunoscută Ortodoxia eterodocșilor, când îi cheamă să cunoască Ortodoxia pe care nu o cunosc.
   Când însă confundă Ortodoxia cu celelalte confesiuni creștine și le așază pe același nivel, atunci face rău ortodocșilor, deoarece încet, încet, se relativizează conștiința ortodoxă și poporul dobândește o conștiință sincretistă, adică, mai mult sau mai puțin, toți suntem la fel, și că nu are mare importanță ce crede fiecare; important este să crezi în Iisus Hristos, iar „problemele dogmatice”, spun ei, „sunt amănunte”. În felul acesta, ortodocșii își pierd conștiința ortodoxă și pot deveni ușor victime ale eterodocșilor.
   De aceea, trebuie să fim foarte atenți și în ceea ce privește participarea la Consiliul Mondial al Bisericilor (C.M.B.). Noi credem că Ortodoxia nu trebuie să participe la Consiliul Mondial al Bisericilor așa cum participă astăzi, deoarece intră în aceeași categorie cu grupările protestanților, care nu pot fi nici măcar numite Biserici. Până la adunarea generală a C.M.B. de la New Delhi (1961), ortodocșii participau, dar întotdeauna făceau o declarație separată și se pronunțau ca Biserică Ortodoxă. Dacă nu greșesc, textul declarației de la New Delhi a fost redactat de teologul ortodox George Florovsky. Din nefericire, după New Delhi, au fost mult influențați unii teologi ortodocși, și chiar dintre ai noștri, și au convins Bisericile Ortodoxe – după părerea mea foarte rău au făcut – să nu mai vorbească, să nu mai facă declarații separate ca Biserică Ortodoxă, ci să se vorbească la C.M.B. și în numele ortodocșilor.
   Astfel, vocea Ortodoxiei nu mai apare, se pierde. Ortodocșii nu mai apar ca reprezentând Biserica cea Una, Sfântă, Apostolică și Sobornicească, la care trebuie să revină eterodocșii. Textul de la New Delhi este foarte interesant. El spunea despre ortodocși că are sens să se afle acolo, deoarece transmit celorlalți experiența și tradiția Bisericii nedespărțite a celor opt secole, pe care ceilalți au pierdut-o. În acest sens, ortodocșii pot participa la mișcarea ecumenică. Dar într-o aglomerație panprotestantă, la care nici măcar Biserica Romano-Catolică nu participă, nu cred că are sens ca ortodocșii să participe.

Extras din: Părintele Gheorghe Kapsanis în dialog cu Părintele Ioanichie Bălan - ORTODOXIA ASTĂZI - Doxologia, 2012 / Foto: astradrom
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe