13 Mai 21

Despre DIVORȚ cu părintele Ieromonah Arsenie Gălăţean

   Am postat un fragment dintr-o emisiune în care îmi spuneam punctul de vedere cu privire la un eventual divorț, dacă partenerul de viață este violent, bețiv și nemernic. În general oamenii au fost de acord cu opinia mea, dar mai există persoane care îmi explică faptul că trebuie să avem răbdare în căsnicie, că omul se mai schimbă. Înțeleg și părerea lor, cu atât mai mult, cu cât nici Scriptura nu îngăduie la divorț. Însă, aici există totuși un dar, care face afirmația contextului conjugal, dar și contextul caracterului uman sau cel moral. Îi este foarte ușor și Scripturii să țină încătușată viața omului într-un calvar, doar în ideea pocăinței omului. Mai ales, că Scriptura știe și cunoaște căderea și ridicarea omului. Asta însemnând, că ea este categorică datorită zelului ei pedagogic și moral pentru disciplina morală și teologică a ființei umane, dar în același timp, nu poate fi obtuză la neputința și firea cea slabă a omului. Scriptura trebuie să aibă o inimă de mamă.
   Eu cred că viața omului nu poate fi analizată și ținută în lanțuri de anumite criterii scripturistice, pentru că viața pune în valoare infinite conjuncturi pe care Scriptura nu le-a pus în lumină categoric. Din această cauză, noi Biserica trebuie să analizăm contextul teologic și social al vieții conjugale, având în vedere și caracterul victimei care are sau nu are puterea de a răbda crucea unei suferințe dusă la nesfârșit, căci nu tot omul primește în viața lui dorința de a se pocăi. Nu tot omul de pe pământ este fiul risipitor sau tâlharul de pe cruce. Biserica nu poate răstigni viața unei victime, ținând-o legată de o cruce a dezastrului conjugal, doar pentru că Scriptura nu dezleagă la despărțire decât dintr-un singur motiv. Biserica trebuie să aibă inimă și pentru victima din suferință, obidă și nefericire.
   Cine rezistă și își poartă crucea calvarului, ferice de el, însă cine nu poate, trebuie despărțit de aceasta, tocmai pentru a nu claca și cădea în boli sau chiar sinucidere. Este ușor să vorbim, dar omul la disperare recurge la atitudini inimaginabile. Trebuie înțelepciune, iar nu restricții în litera legii.

Ieromonahul Arsenie Gălăţean, stareţul Mănăstirii Muntele Rece, judeţul Cluj. / sursă foto: pixabay.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe