09 Decembrie 22

Deșertul și unduirile lui: tipuri de relief în pustietate

Deșertul și unduirile lui: tipuri de relief în pustietate

    Majoritatea persoanelor văd deșertul reprezentat de dune de nisip, dune de nisip, dune de nisip… nenumărate dune de nisip. În ciuda acestui fapt, dunele ocupă o suprafață de 30 % din Deșertul Arabiei, 10 % din cel al Saharei și doar 2 % din Deșertul nord-american. În pustietatea deșertului se află multe alte tipuri de relief.
 
Foto: descoperalocuri.ro

    Deșertul poate fi fierbinte sau rece, pustietatea fiind rezultatul lipsei ploii sau rezultatul lipsei căldurii, precum în deșertul rece din Antarctica. Deșerturile reci mai sunt considerate și semi-deșerturi.

Deșerturile fierbinți

    Sahara, Deșertul nord-american, Deșertul Arabiei, Deșertul Thar din emisfera nordică, cât și Deșertul Atacama, Kalahari și Deșertul Australian din emisfera sudică reprezintă deșerturile fierbinți. Deșertul Kalahari prezintă și o deltă formată de fluviul Okawango; este o deltă atipică, datorită faptului că fluviul se varsă într-o mare de nisip, evaporându-se în aer sau infiltrându-se în sol.

Cum s-a format nisipul?

    Timpul (milioane de ani) și variațiile de temperatură de la zi la noapte fac pietrele să se erodeze și să se transforme în mici granule de nisip.

Cum s-a format deșertul?

    Cu cât temperaturile sunt mai ridicate, cu atât umiditatea aerului crește. Circulația maselor de aer va face ca vântul fierbinte și uscat să sufle la tropice; forța eoliană și variațiile de temperatură de la zi la noapte, în timp, au determinat erodarea reliefului. Un alt factor important în formarea deșertului sunt munții, care reprezintă uneori bariere pentru vânturile umede, precum în cazul deșertului Atacama.

Ce forme de relief întâlnim în deșert?

    Deșertul este format din dune de nisip, uneori numite erguri. Întinderi de pietre colțuroase numite hamade. Văi adânci, umplute temporar cu apă în sezonul ploios, numite ueduri sau șoturi. Un exemplu de ued este cel din Tunisia, Medjerda. Depresiuni cu oaze, prezente datorită pânzei freatice aproape de suprafața solului, precum Oaza Timia, din Munții Air, Nigeria. Platouri muntoase.

Dunele de nisip

Ergurile sunt întinderi considerabile de nisip, precum Marele Erg Oriental, din Sahara.

Dunele sunt în general staționare, datorită dependenței lor de vânt. Altele au o mișcare lentă, călătorind în direcția vântului.

Citeste continuarea articolului pe: destepti.ro 
 
 

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este bine documentat - titlul ,,Deșertul și unduirile lui : tipuri de relief în pustietate'' si toate informatiile scrise sunt cu adevarat deosebite si foarte interesante pentru noi toti.
Multumim si cele mai SINCERE FELICITARI pentru acest articol,cu informatii geografice ce sunt interesante de cunoscut de catre noi toti romanii!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe