27 Mai 22

Depozitul de armament din Cobasna – o bombă cu ceas în Republica Moldova?

Cobasna este o mica localitate din Transnistria, situata in apropiere de granita cu Ucraina. Aici se afla cel mai mare depozit de armament conventional din Europa. Tot aici, pe 27 aprilie au avut loc cateva incidente periculoase, conform unor surse transnistrene si ruse. Sursele sustin ca drone ucrainiene ar fi survolat depozitul de munitie, si ca in preajma acestuia s-ar fi tras focuri de arma.
Depozitul de armament si munitie de la Cobasna a fost creat de catre Armata Rosie sovietica inca din anul 1940. Acesta contine un imens arsenal de armament de provenienta sovietica, apartinand Armatei a 14-a sovietice, precum si fortelor armate ale RDG si Cehoslovaciei – foste state satelit ale URSS. Pana in anul 2000, depozitul continea circa 42.000 tone de munitie. Conform intelegerii de la Istanbul din anul 2000, oficial ar fi fost distruse circa 20.000 de tone de munitie. In prezent, arsenalul de la Cobasna contine circa 22.000 de tone de munitie pentru artilerie, tancuri, infanterie si alte echipamente militare, vechi, de provenienta sovietica majoritatea, dar inca utilizabile.
Expertii militari sustin ca munitia depozitata la Cobasna ar ajunge pentru sustinerea unui razboi de mai multi ani. De aceea, mai multi analisti si strategi militari ucrainieni sustin ca armata ucrainiana ar trebui sa captureze acest imens arsenal si sa-l foloseasca in razboiul contra Rusiei, avand in vedere nevoia tot mai crescuta de armament si munitie a trupelor ucrainiene de pe front.
In prezent, depozitul, aflat pe teritoriul Transnistriei- stat marioneta condus de un regim subordonat Moscovei, este aparat de un grup operational format din trupe ale armatei ruse si trupe ale regimului pro-rus de la Tiraspol.
Insa, expertii militari avertizeaza ca, in cazul unui atac masiv asupra depozitului de armament de la Cobasna, daca s-ar declansa un incendiu major urmat de explozii in lant, efectul ar putea fi devastator, pe o raza mare, asemanator cu al unei bombe nucleare de putere medie…Sa nu dea Dumnezeu.

Autor: Andrei Dinca, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe