28 Septembrie 22

DEFĂIMAREA DE SINE

    Cel ce voieşte să-şi mîntuiască sufletul, se cade, pe lîngă cunoştinţa de sine, să mai agonisească şi defăimarea de sine.
    Defăimarea de sine aceasta este: a se defăima cineva şi a se ocărî întru toată vremea vieţii, socotindu-se că nu a făcut nimic şi niciodată vreun lucru bun în viaţa lui (Pateric). Insă să ştii şi acesta că defăimarea de sine nu este adevărată şi nici nu aduce vreun folos, dacă se face numai cu mintea şi cu limba, fiindcă Dumnezeu cere de la noi să fim convinşi cu toată inima şi înţelepciunea că suntem cu adevărat păcătoşi, plini de păcate şi neputinţe.
    Aceea este adevărata defăimare de sine, cînd omul are convingerea că el este cu adevărat păcătos şi cu această convingere se defăima el, căindu-se din inimă înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. O astfel de defăimare, dacă se uneşte cu smerenia inimii, are atîta putere încît biruieşte pe cele două păcate: mîndria şi slava deşartă şi le rupe ca pe nişte slabe mreje de păianjen.
    Omul este dator a se defăima pe sine, în tot locul şi în toată vremea şi nu este bine ca cineva să îndrăznească a se ruga lui Dumnezeu spre a-i da lui darul de a face minuni sau de a învia morţii cu rugăciunea sa, căci cine îndrăzneşte să ceară de la Dumnezeu aceste lucruri, acela e foarte înşelat de către draci.
 

Extras din: DIN CUVINTELE ARHIMANDRITULUI / ÎNDRUMĂRI DUHOVNICEŞTI / PENTRU VREMELNICIE ŞI VEŞNICIE
O sinteză a gândirii Părintelui Cleopa în 1670 de capete / |teognost| -Cluj-Napoca 2004
Taguri: sine, DEFĂIMAREA, De

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental bine Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng Chicago P.D. Sezonul 2 skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома care lui Hristos Iisus din este CE sunt nu despre 10 SE au domnului Dacă viața Prin Ioan ar cel te mare le mult mai sau cine Cea Cum cei face copii ai spre unde Lumea toate are in IPs Calistrat am cu aL De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe