01 Decembrie 20

Declarațiile Papei Francisc au aruncat lumea în aer, „comunitatea gay a debordat de o veselie și mai mare și ar fi zis că papa e de-al lor”

Declarațiile Papei Francisc de ieri au aruncat lumea în aer:
- credincioși pur sânge de orice confesiune au rămas scandalizați și au pus mâna pe spadă spunând că a înnebunit Papa de la Roma: îl ardem pe rug.
- comunitatea gay a debordat de o veselie și mai mare și ar fi zis că papa e de-al lor.
O confuzie totală. Exagerări și de-o parte și de alta.
Lucrurile sunt mai nuanțate. Am stat cuminte să citesc ieri și azi tot felul de chemări la cruciade împotriva Papei sau de entuziasm că biserica ar fi ieșit, în sfârșit, din Evul Mediu și ar fi devenit gay friendly.
Câteva observații:
Dacă Biserica Catolică și Papa ar fi dorit să rupă pisica în două pe o temă atât de delicată și de problematică, ar fi folosit, cu siguranță, canalele oficiale: o enciclică, o scrisoare apostolică, un motu proprio, ceva. Nu un film. Logic.
Cui folosește să ne facă să credem că Papa Francisc ar fi dat un răspuns la o întrebare care nu i-a fost pusă?
S-a încercat să se acrediteze ideea că Papa ar fi de acord cu familiile de același sex. Fals. Doctrina Bisericii este foarte clară în acest sens. Iar Papa nu suferă de Alzheimer.
Papa s-a referit la faptul ca orice persoană de altă orientare sexuală are dreptul să fie primită, acceptată și iubită de și în propria familie: mama, tata, frații și surorile lui/ei.
Deci, Papa Francisc nu a dat dezlegare pentru întemeierea „familiilor” de același sex. Pentru Biserica Catolică, căsătoria este doar între un bărbat și o femeie. Alte forme de conviețuire nu sunt acceptate de Biserică. Și nu e treaba ei să le reglementeze sau să le favorizeze în vreun fel.
Dar Papa Francisc ține foarte mult ca persoanele de altă orientare sexuală să nu mai fie discriminate sau stigmatizate. Isus cum s-ar fi comportat?
Există în lume cupluri homosexuale cu copii. Biserica nu e de acord, dar nu îi arde pe rug. Să fie clar. Toate persoanele trebuie iubite, chiar dacă nu putem fi de acord cu ele.
În filmul „Francesco” Papa se referea la un cuplu homosexual care deja are copii și că ar trebui să-i introducă în viața de credință. Papa a plecat de la o stare reală de fapt, chiar dacă nu poate fi de acord cu ea.
Deci, reacțiile vizavi de așa-zisa revoluție a Papei Francisc în această privință consider că ar trebui revăzute și temperate de ambele tabere.

Părintele Francisc Doboş, preot în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe