27 Iunie 22

DE ZIUA EROILOR

Iertaţi-mă că în loc de o imagine glorioasă vă pun una foarte umilă, în loc de Zeiţa Victoriei vă pun o biată ţărancă.
Ea, aceasta pe care o vedeţi, a născut şapte copii (ca Mama): cinci băieţi şi două fete. A început războiul şi patru dintre fraţi au fost mobilizaţi şi trimişi pe front. Unul dintre ei a murit şi ea a primit înştiinţare că fiul ei a căzut la datorie, apoi a primit o altă înştiinţare că alt fiu al ei a căzut la datorie, apoi a primit încă o înştiinţare că a treilea fiu al ei a căzut la datorie, şi în cele din urmă a mai primit o înştiinţare că şi al patrulea fiu al ei a căzut la datorie.
Atunci una din surori a cerut să fie trimisă pe front. A murit şi ea în cea mai teribilă concentrare de forţă pe care a izbutit-o neamul nostru, cea care a schimbat soarta războiului, cea care a schimbat soarta Europei, cea de la Mărăşeşti.
Ei nu au murit pentru ei. Ei au murit pentru ca alţi copii să fie cu ceva mai fericiţi decât au fost ei. Ei au murit pentru ca alţi părinţi să fie cu ceva mai puţin loviţi de cum sunt părinţii lor acum când ei nu mai sunt. Ei au murit pentru ca o ţară, cea mai veche de aici, singura autohtonă, nevenită de nicăieri, cotropită de altele înjghebate şi ele când şi cum, să fie liberă, mare, puternică, şi să fie a noastră.
Pe ţăranca aceasta o cheamă Ileana Toderoiu sau, între noi, Lina lui Toader. Aici, la mormântul fiicei sale.

Autor: Miron Scorobete.
Taguri: De, eroilor, ziua
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe