16 Ianuarie 21

De ce au nevoie de susținere femeile însărcinate și unde pot primi sprijin în pandemie?

Un studiu recent, apărat pe data de 4 noiembrie 2020, a investigat efectul pandemiei cu covid-19 asupra sănătății mentale a femeilor aflate în perioada perinatală.
La studiu au participat 1123 de femei din SUA, care fie erau însărcinate, fie născuseră recent.
Studiul s-a desfășurat în perioada 21 mai – 17 august 2020 și a evaluat nivelul de îngrijorare și de tristețe în legătură cu pandemie de COVID-19, precum și simptomele care reflectă starea sănătății mentale a femeilor (depresie, anxietate și sindrom de stres posttraumatic).
Rezultatele studiului arată că dintre femeile care au participat la studiu:
· 36,4% au raportat niveluri semnificative clinic de depresie
· 22,7% au exprimat anxietate
· 10,3% au raportat manifestări clinice sugestive pentru sindromul de stes posttraumatic
Femeile diagnosticate anterior cu probleme psihice au fost mai predispuse cu 1,6 până la 3,7 ori mai mult să înregistreze niveluri semnificative clinic de depresie, anxietate și sindrom de stres posttraumatic.
Aproximativ 18% dintre femeile însărcinatate sau care născuseră recent au raportat un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la probleme de sănătate care ar putea fi cauzate de virusul COVID-19. Aceste paciente au fost de 2,6 până la 4,2 ori mai predispuse să dezvolte o tulburare psihică.
În concluzie, studiul subliniaza necesitatea dezvoltării de către furnizorii de servicii medicale a unor strategii care să se adreseze acestor probleme psihologice cu care se confruntă femeile însărcinate aflate în perioada perinatală.
Știm că perioada sarcinii nu este ușoară în general. Acest lucru îl afirmă și autorul studiului de mai sus, Dr. Cindy Liu, spunând că „se cunoștea și înainte că perioada perinatală este oricum o perioadă în care femeile sunt deosebit de vulnerabile la problemele psihice”.
Ești însărcinată și te simți singură sau speriată? Suntem alături de tine!
Centrul de consiliere și informare pentru femeile în criză de sarcină „Sfânta Împărăteasă Elena” este aici pentru tine. Centrul oferă consiliere, informare și sprijin concret pentru ca tu să poți trece peste perioada dificilă în care te afli. Suntem împreună – nu ești singură!
Descoperă serviciile pe care centrul le oferă pe pagina centrulsfantaelena.ro.
Vrei să ajuți femeile în criză de sarcină și pe copii lor? Vrei să salvezi o viață?
Donează acum: centrulsfantaelena.ro/doneaza
Sursă studiu: Risk factors for depression, anxiety, and PTSD symptoms in perinatal women during the COVID-19 Pandemic
 
Sursă: Eliza Maria Clotea, Medic rezident Obstetrică-Ginecologie
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe