27 Iunie 22

De ce a căzut Constantinopolul, Maica Bisericilor, Noua Romă, Cetatea slavei Domnului, locașul Apostolesc, Catedrala lumii ...?

De ce a căzut Constantinopolul, Maica Bisericilor, Noua Romă, Cetatea slavei Domnului, locașul Apostolesc, Catedrala lumii, centrul universului?
De ce a fost cufundat în întuneric soarele neamurilor, Sfânta Sophia, cerul pe pământ, pântecele roditor al popoarelor creștine, cu sute de Biserici și mănăstiri?
Cum a putut îngădui Dumnezeu să fie spurcată Dumnezeiasca Masă a Sophiei, sute de mii de icoane și sfinte moaște să fie arse, zeci de Biserici să fie făcute moschei,  mii de fresce de o mie de ani să fie mânjite cu var?
Unde au fost icoanele făcătoare de minuni, moaștele, odoarele, osemintele apostolești?
Răspunsul e în cuvintele Mântuitorului: Împărăția Mea Nu este din lumea aceasta.
Bizantinii s-au ridicat prea mult în slăvile deșarte ale iubirii de sine, s-au obișnuit prea mult cu sfințenia că au ajuns s-o banalizeze,  au fost distruși de rugina și de rutina alegerii sacre.
Liturghia Sfintei Sophia, cu zeci de ierarhi, 400 de preoți și 700 de diaconi,  cu un tunet al cântărilor ce strivea orice pui de porumbel venit din Cincizecime, a devenit un loc în care Hristos nu S-a mai simțit acasă. Umplută de compromisuri cu viclenii papistași (conciliul vânzător de Dumnezeu de la Ferrara Florența de-abia se încheiase), Biserica slavei n-a mai fost Biserica smereniei. Maica Fecioară a iubirii cerești se simțea stingheră în ceremonia gigantică în care Împăratul pământesc era gratulat ca "Fiu al dimineții" și era slăvit mai mult decât bietul Răstignit.
Și atunci cu strângere de inimă infinită, Dumnezeu Și-a închis ochii iubitori pentru o clipă, prea de ajuns ca Cetatea Luminii să se prăbușească în țărâna propriei nimicnicii.
Doamne, iartă-ne!

Autor: Părintele Ioan Istrati. / Foto: ziarullumina.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe