22 Septembrie 21

Dan Barna: „Realitatea ne arată că vom avea un val 4 al pandemiei. Voi propune parteneriat cu BOR ca partener pentru vaccinare.”

7 întrebări pentru dl Dan Barna 
Dan Barna: "Realitatea ne arată că vom avea un val 4 al pandemiei. Voi propune parteneriat cu BOR ca partener pentru vaccinare."
7 întrebări pornind de la această declarație: 

1. Dl Dan Barna este unul dintre liderii grupului care compara, anul trecut, Biserica Ortodoxă Română cu ISIS, în campania „moartea la linguriță”. Cum de își dorește acum o campanie în parteneriat cu o instituție care era comparată, deunăzi, de „influencerii” din tabăra domniei sale cu teroriștii ISIS? 
Am scris mai multe despre acea campanie aici: Campania „moartea la linguriță” față cu realitatea, un an mai târziu. Adevăratele probleme (băgate sub preș) de pe agenda publică

2. Dl Dan Barna este unul din liderii care boicotau în anul 2018 Referendumul pentru familie, pe motiv că acesta „divizează societatea”. Însă oare actuala campanie la care face referire dl Barna nu este una care divizează societatea? Între băieții aflați „de partea bună” și ceilalți, etichetați îndeobște drept „negaționiști”, „retrograzi” sau chiar „teroriști” (a se vedea și comparația de mai sus cu ISIS)? 

3. Dl Dan Barna este unul dintre liderii grupului care i-a jignit, ani de-a rândul, pe credincioșii ortodocși (dar și pe cei din alte culte religioase) numindu-i „fanatici religioși”, „proști”, „știrbi”,  sau „pupători de oase”. Cum de își dorește acum dl Barna un parteneriat cu „retrograzii” și „proștii” din societatea românească? 

4. Oare nu ar fi mai rațional ca, în loc să ne lansăm în (noi) scenarii apocaliptice și să speriem (iarăși) oamenii cu privire la „valul 4” să fim un pic mai prudenți și să judecăm lucrurile mai la rece? De exemplu, în România pare că s-a atins imunitatea de grup. Pandemiile virale din istorie se termină cam în doi ani, a se vedea exemplul Gripei Hong Kong din 1968 – acesta e termenul în care se atinge imunitatea de grup. Iar „valul 4” pare că se produce mai degrabă în țările cu un grad mai ridicat, nu mai scăzut de „imunizare”*, a se vedea exemplele UK, Israel, etc. (* folosesc termenul ca să evit cuvântul pentru care sunt sancționate postările).

5. Dacă dl Dan Barna își dorește un parteneriat, atunci el ar trebui să fie unul de pe picior de egalitate. De exemplu, dacă grupul condus de dl Dan Barna crede că educația sexuală comprehensivă și „imunizarea” trebuie să fie obligatorii (lucruri declarate explicit de dl Barna), atunci ar putea să i se sugereze ca și orele de catehizare (inclusiv pentru adulți?) și botezul să fie obligatorii pentru toată lumea. Dacă dl Barna va răspunde (pe bună dreptate) că i se pare de neconceput ca botezul și catehizarea pentru toată lumea să fie olbigatorii, atunci de ce primele ar trebui sau ar putea vreodată să fie obligatorii? 

6. Un parteneriat înseamnă un câtșig pentru ambele părți – el ar trebui, așadar, să împace ambele perspective. Prin urmare, ar trebui redeschisă discuțiile despre clarificarea căsătoriei despre un bărbat și o femeie la nivelul constituției; despre „educația” cu orientările sexuale „alternative” și cele 284 de genuri, făcută în școli; despre campaniile de linșaj public la adresa unor preoți sau profesori de religie; și despre alte subiecte importante pentru cultele religioase și pentru creștinii asumați. 

7. În sfârșit, în anul 2018 cei din grupul dlui Barna strigau sus și tare că nu este treaba Bisericii să se implice în teme civice, politice sau de altă natură care îi depășesc competențele teologice. De ce atunci se cere în prezent cu insistență Bisericii să se implice într-o temă care este extrem de politizată, unde se intersectează interese deloc clare, politice și de marketing, și unde știința medicală este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt? 

Pentru că dacă dl Dan Barna nu poate răspunde în mod convingător la cele șapte întrebări de mai sus, poate că ar face mai bine să se bazeze pe influencerii „de serviciu” din tabăra domniei sale. Chiar nu înțeleg ce nevoie are de „proști” și de „retrograzi” când știe că poate conta oricând pe susținerea unui Tudor Chirilă?

Cătălin Sturza, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe