13 Mai 21

„Dacă o să vadă credincioșii că preotul face el mai întâi milostenie, vor face și ei.”

   Acestea fiind zise pentru post, iata ce spun pentru milostenie : ca preot, sa nu ingreunezi omul, sa faca milostenie de sila. "Ca pe datatorul de bunavoie il iubeste Dumnezeu" . Daca o sa vada credinciosii ca preotul face el mai intâi milostenie, vor face si ei. Macar c-o faci de fatarnicie acea milostenie, nu te teme, ca te va ierta Dumnezeu, ca vrei sa dai pilda buna tuturor. " Mai bine sa faci - dupa cum spune Sfantul Ioan Scararul - de fatarnicie o fapta buna, decat sa n-o faci deloc ". Ca pe urma vine si smerenie in inima!
   Ca preot, trebuie sa dai pilda poporului si cu vorba si cu purtarea si cu postul si cu milostenia si cu biserica si cu neagoniseala. Cu toate, cu toate. Sa fii precum zice Sfantul Talasie Libianul : Taci tu, sa vorbeasca faptele tale. Sau, ceea ce spune Diadoh al Foticeii: Mustra si cearta, omule, cu puterea lucrarii; nu cu multa vorbire, ci prin traire.
   Ca Sfantul Ioan Gura de Aur zice: Cuvantul si strigand supara, iar viata si tacand foloseste pe toti. Iar Sfantul Isidor Pelusiotul zice: Cand omul, care vorbeste despre adevar si despre fapta buna face si el dupa putere din ceea ce vorbeste, atunci omul acela se face icoana a toata filosofia. Ca el vorbeste si prin traire si prin cuvant.
   Iar daca omul numai vorbeste si nu face deloc, apoi ajunge fatarnic. Chiar daca-i foloseste pe altii, trebuie sa faca si el! Ce spune Mantuitorul la legiuitori? Vai, voua, legiuitori si farisei fatarnici, puneti sarcini grele pe umerii poporului si voi nici cu varful degetului nu va atingeti de ele!
   Stiti ce inseamna varful degetului? Adica, esti dator, daca nu faci chiar tot ce inveti, macar oleaca sa faci si tu, sa te atingi si tu cu varful degetului. Eu ii spun poporului sa posteasca, dar postesc si eu! Ii spun sa faca milostenie, dar sa fac si eu! Ii spun sa nu adune bani, la fel nici eu sa nu adun. Ii spun sa nu se duca la rele, sa nu faca cutare, dar nici eu sa nu fac. Sa ma vada si pe mine ca preot ca din toate faptele bune ma impartasesc cate oleaca si fac cat pot din fapta bună.

Extras din: Ne vorbeste Parintele Cleopa Vol.1 - EDITURA EPISCOPIEI ROMANULUI SI HUSILOR 1995 / sursă foto: pixabay.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe