27 Mai 22

Dacă mănânc specialitate cu aromă de brânză cu mucegai, țin post?

Am primit această întrebare. Nu am să ofer un răspuns direct, ci am să ofer câteva argumente iar după aceea fiecare va înțelege răspunsul.
Ce este postul?
Ca să răspundem la prima întrebare, trebuie să lămurim ce este postul. Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, spune despre post așa:  "Postul nu stă atât în înfrânarea de la mâncare, cât în înfrânarea de la gânduri necurate - să postim de gânduri!" Deci iată că postul nu înseamnă doar să te înfrânezi de la mâncarea care conține carne, lactate  sau ouă, ci postul înseamnă înfrânare din mai multe puncte de vedere. Este adevărat că mulți înțelegem prin post că trebuie să mâncăm un anumit tip de mâncare însă postul este mai mult decât atât. Trebuie să știm că și dacă mâncăm de post dar ne umplem pântecele, deja nu mai vorbim de post, cu toate că mâncarea a fost de post. A mânca mai puțin face parte din post. Sfântul Ierarh Luca al Crimeei spune așa: "Mulţi nu pricep însemnătatea posturilor şi nu le ţin. Totuşi, tocmai postul trupesc ne ajută să ne pocăim şi să ne mântuim, fiindcă, după cum am văzut deja, lăcomia pântecelui este născătoarea tuturor celorlalte patimi şi în acelaşi timp cea mai uşor de biruit. Dacă vom împlini această poruncă uşoară, dacă ne vom înfrâna pântecele, vom căpăta stăpânire şi asupra celorlalte patimi."
Deci pentru a avea un post cu folos trebuie să mâncăm cu măsură și mai ales trebuie să ne înfrânăm de la multe. Trebuie să nu mai gândim de rău, să nu mai bârfim, să nu mai fim răutăcioși. Da, a bârfi mai puțin sau chiar deloc este o formă de post. Dacă cineva are limba mai dezlegată și vorbește mai puțin în post, înseamnă că s-a înfrânat de la ceva ce îi plăcea înainte să facă. Vrednicul de pomenire, părintele Sofian Boghiu ne vorbește de un alt post: "În post contează foarte mult să vă iertaţi unul pe altul. Poţi să mori de foame, nu are niciun rost postul tău, până nu te împaci cu celălalt. Unii nu-şi vorbesc cu anii. Dar postesc fiecare post. Vai de postul lor!"
Cu alte cuvinte postul adevărat este atunci când te înfrânezi de la orice poftă a trupului. Chiar și de aici este și înfrânarea de la împreunarea dintre un bărbat și o femeie. Când vorbim despre această intimitate, vorbim despre plăcerea trupului. Plăcere ce trebuie înfrânată pentru ca omul să se dedice mai mult rugăciunii și să lase deoparte plăcerile vieții. Dar această parte trebuie discutată cu duhovnicul, fiecare în parte.
"Specialitățile" vegetale care înlocuiesc produsele din carne, sunt de post?
Am vorbit mai sus de înfrânarea de la pofte. Dacă ai recurs la astfel de produse înseamnă că ai poftit la produsul care este înlocuit. Ori postul este despre înfrânarea de la pofte. Cel mai potrivit răspuns ni-l oferă Sfântul Serafim de Sarov: "Postul stă nu numai în a mânca rar, ci în a mânca puțin; și nu numai în a mânca o dată, ci în a nu mânca mult. Nechibzuit este postitorul care așteaptă până la ceasul mesei ca atunci să se dedea mâncatului cu nesaț atât cu trupul, cât și cu mintea."  Când ai mâncat aceste produse înlocuitoare deja ți-a zburat mintea la mici și burgeri. Dacă mănânci falafel cât o shaorma mare, nu înseamnă că ai postit.  Aceste produse înlocuitoare fac parte dintr-o strategie de marketing. Producătorii caută de obicei punctul slab al clienților. Și ce punct slab au creștinii care poftesc? Lipsa produselor de origine animală. Și cum atragi clienții? Îi momești cu ceea ce poftesc. Pe lângă faptul că aceste produse sunt extrem de procesate, acestea sunt și foarte scumpe. Umple buzunarele producătorilor într-un timp foarte scurt. Dacă mergeți la cumpărături, veți observa că în perioada posturilor aceste rafturi sunt aproape goale. Cu toate că omul creștin ar putea să își gătească singur, mai ieftin și mai sănătos. Pentru un practicant începător nu va fi o problemă. Până la urmă el vrea să postească și nu este învățat cu postul adevărat. Dar pentru un creștin practicant și trăitor, aceste produse nu reprezintă o prioritate, ci le vede ca pe o momeală. Pe calea postului se fac pași mici dar siguri. Creștinul să fie atent la orice formă de ispită. De altfel creștinul care vrea să se înfrâneze de la pofte, se înfrânează chiar și de la mâncarea de.... post. Cum? Dacă cineva are poftă mare la cartofi prăjiți și alege să nu mănânce pentru că vrea să își înfrâneze pofta, înseamnă că a postit. De ce? Pentru că și-a înfrânat pofta, chiar dacă mâncarea respectivă era de post.
Rețeta postului este mai puțină mâncare și mai multă rugăciune, mai puțină ură și mai multă iubire, mai puțină răutate și mai multă bunătate, mai puțină bârfă și mai multe fapte bune iar toate acestea să fie îmbinate cu Sfânta Spovedanie.

© Cornelius Florin Stoica
Dacă vă place postarea, folosiți cu încredere butonul de distribuire. Nu copiați sau nu capturați textul.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe