30 Noiembrie 20

Cum poți însă intra în iadul unui om? Aratându-i iubire!

   Antrenarea răbdării este un exercițiu superb, iar timpul pe care îl petreci în așteptare este unul foarte important, un test. În majoritatea timpului, noi trăim risipiți, grăbiți, pierduți în grijile lumești, neatenți la gândurile noastre, dar timpul petrecut în Biserică poate fi unul al descoperirii lăuntrice. Aici, în Biserică, ar fi bine să lepădăm toată grija cea lumească, după cum Imnul Heruvicului ne îndeamnă, căci altfel, lucrarea spirituală din lăuntrul nostru nu se împlinește. Așteptarea la spovedit, participarea la Liturghie sau la alte slujbe ale Bisericii, pelerinajele sunt prilejuri importante de introspecție, de coborâre în tine, în gândurile tale. Ipostaza unui om care stă în introspecție, în rugăciune, este foarte asemănătoare cu o icoană.

Evanghelia Bogatului Nemilostiv și a Săracului Lazăr

   La poarta omului bogat stătea săracul Lazăr, un bolnav de lepră, care aștepta să mănânce din firimiturile rămase de la masa bogatului. Acesta însă, nu a avut ochi pentru el toată viața, l-a neglijat total, nu s-a milostivit de el. 
Timpul trece , zilele omului se scurg, vine moartea și în fața ei și bogatul, și săracul, în aceeași cinste vor sta și fiecare după faptele lui se va duce în întuneric sau în Lumină. Săracul Lazăr a mers în brațele lui Dumnezeu, iar bogatul nemilostiv, în iad, de unde începe un dialog cu Avraam: 

Lasă-mă să ies de aici!
Nu se poate! Între noi și voi este o prăpastie de netrecut.
Rogu-te, dar, Părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. 
Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei. 
Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi. 
Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți.

   De fapt, Domnul profețește ce se va întâmpla cu El, pentru că El se va întoarce din morți la poporul Său și aceștia tot nu vor crede că El este Mesia, trimisul lui Dumnezeu. 
   Dar așa suntem și noi. Cu noi se întâmplă zilnic cea mai mare minune: ne trezim în fiecare dimineață, după un somn ce seamănă cu moartea. Minune e fiecare clipă de viață. Gândiți-vă doar cum stă Pământul, în fiecare clipă, sub semnul unui impact nimicitor cu un corp ceresc. Dumnezeu ocrotește Pământul, nu NASA. Nu suntem deloc conștienți cum atârnă viața noastră de un fir de ață. Cancerul este boala care, spun studiile, va lovi 9 din 10 oameni. Suntem făpturi extrem de fragile. În fiecare clipă, în corpul nostru se duce o luptă teribilă pentru viața și moarte, luptă pe care noi n-o putem controla. 
   Prin Pilda aceasta, Domnul ne cheamă să ne trezim și să ne îndreptăm spre El. Nu din spaimă, ci pentru marea Sa Iubire pe care ne-o arată. Dacă noi vom face efortul acesta de trezire, vă garantez că lucrurile lumești care ne frâmântă nu ni vor mai părea atât de importante, atât de grave, ci vor cădea într-un plan suportabil. Decisive pentru viața noastră nu vor mai fi aceste frământări, ci decisiv va fi a-L cunoaște pe Dumnezeu.
   Evanghelia aceasta ne arată că Domnul ne iubește pe noi toți, dar Iubirea Lui se oprește în fața indiferenței unui om și atunci El se autocenzurează, într-un fel, acționând prin alte pârghii...oamenii dragi din jurul lui. De aceea, Dumnezeu “apelează” la noi să facem parastas pentru cei adormiți, pentru că are nevoie de dragostea noastră, să-i scoată din întuneric. 
   Mulți dintre noi trăim în singurătate și în iad, pentru că nu iubim și nu ne deschidem față de alți oameni. Nu înțelegem durerea și nevoile altor oameni, transformând încă de aici, de pe pământ, viața noastră în iad. Cum poți însă intra în iadul unui om? Aratându-i iubire! Spunându-i și aratându-i că e un om important pentru tine și, prin dăruirea și jertfelnicia ta, îl vei putea ajuta să iasă din iadul în care sălășluiește (iadul mândriei, al deținerii dreptății absolute , al judecării, al fiecărei patimi ce îl stăpânește). 
   Așadar, și iadul de pe pământ, și cel de dincolo de moarte, au un singur antidot: DRAGOSTEA! Și când nu funcționează, trebuie să mărim doza...
 
Părintele Visarion Alexa, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe