27 Mai 22

Cultura rusă de după gratii

Am scris că nu sunt de acord cu prigoana culturii ruse și cu cenzurarea autorilor, practicată de unele instituții europene sau americane. Rezultatul? Am fost taxat de filorus și fan Putin.
Iubesc cultura rusă. Are autori de talie mondială. Dar nu-i iubesc pe ruși luați la grămadă pentru că ei, acești oameni simpli, sunt cei care au comis acele îngrozitoare atrocități din al II-lea război și în comunism. Aici, în România, nu au fost decât criminali, hoți și violatori. E drept că șefii lor le-au dat anumite ordine: „fiți duri cu românii, au luptat împotriva noastră”. Dar asta nu-i absolvă. Mujicul care a violat-o pe bunica nu primise ordin să facă asta. Și chiar dacă primea .... A făcut ce știa el cu capul lui primitiv, murdar și crud.
Asta cu mujicul. Liderii lor însă au fost la fel: Lenin, Stalin, Putin, criminali care au ucis zeci de milioane de oameni, ruși, polonezi, ucraineni, români, armeni, tătari, etc. Au jefuit România de Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța. Crimele Rusiei în Europa se întind de la sfârșitul secolului al XVIII - lea, până astăzi. Rusia este astăzi un stat infractor, care nu poate fi partenerul nici unei alte țări.
Dar să vedem ce atitudine a avut statul rus față de oamenii săi de cultură pentru care eu mi-am exprimat admirația. Dostoievski a fost condamnat la moarte și executat pentru un delict de opinie. Da, executat! Adică i s-a înscenat, cu o cruzime ieșită din comun, execuția. Când urma să se dea comanda „foc” s-a oprit totul. Se spune că acest episod i-a agravat boala, pentru că era epileptic. Apoi pedeapsa cu execuția a fost comutată la 10 ani de muncă silnică în Siberia. Pe vremea aia Rusia era monarhie. Soljenițîn, pe vremea lui Stalin a fost bătut și torturat la Lubianka, apoi a primit 8 ani de lagăr și exil permanent în Siberia pentru un delict de opinie. Tarkovski a fost prigonit, s-a exilat și a murit în Franța. Tot delict de opinie. Marele filozof și teolog Pavel Florenski a fost arestat pentru delict de opinie. Nicolai Berdyaev, filozof și teolog celebru, a fost arestat de două ori și torturat de KGB, pentru delicte de opinie. S-a exilat și a murit în Franța. ș.a.m.d.
Șirul oamenilor de cultură ruși care au fost torturați, închiși, deportați în lagărele inumane din Siberia, e foarte lung. Au suferit pentru că nu erau de acord cu abuzurile statului rus. Nu cu acești oameni trebuie să ne războim noi.

Autor: Klimowicz Gabriel, Facebook (foto).
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe