27 Octombrie 20

Cu 10 RON/lună ajutăm împreună 1.500 de femei în fiecare an să se bucure de nașterea copilului.

Dragi susținători ai vieții,

Scurt bilanț în vremea pandemiei

În perioada 8 martie–29 mai, activitatea Centrului de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa” s-a desfășurat online, din cauza restricțiilor impuse de noul coronavirus COVID-19.

Cum am folosit noi cele 81 de zile de izolare?
 • 550 de ore de consiliere gratuită pentru femeile în criză de sarcină și sprijin material în valoare de 23.000 RON a fost o parte din ajutorul oferit în această perioadă;
 • am inițiat un grup de sprijin online pentru femeile în criză de sarcină;
 • am organizat un curs online de alăptare;
 • am organizat 4 webinarii susținute un doctor și un psiholog pentru sprijinul femeilor însărcinate și al familiilor în perioada de izolare.

Ce înseamnă sprijinul pe care îl oferim?

95% dintre femeile care primesc sprijin din partea Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa” ALEG VIAȚA pentru copiii lor nenăscuți.

Una dintre poveștile adevărate: „Dacă nu ne-ați fi ajutat, aș fi făcut avort, pentru că nu vedeam nici o cale de ieșire”

Iată una dintre poveștile de viață din această perioadă, care ne-a umplut sufletele de bucurie.

La începutul lunii mai, Ana și Bogdan (numele au fost schimbate pentru anonimizare) au aflat că Ana este însărcinată cu al doilea copil. Vestea acestei sarcini neașteptate a apărut la câteva zile după ce Bogdan a rămas fără serviciu din cauza pandemiei. Puținii bani pe care îi aveau se terminau văzând cu ochii, iar viitorul era foarte incert. Li se părea că singura soluție este avortul. Trecând prin tot felul de stări și frământări, Ana a căutat pe Google informații despre sarcină și a descoperit site-ul centrului nostru.

Când părea că totul se prăbușește și că nu au nici o soluție, a fost ca și cum ar fi zărit luminița la capătul tunelului. S-a decis să sune și să ceară ajutor.

Un consilier i-a spus ceea ce spunem tuturor celor care ne cer sprijinul: „Ana, nu ești singură. Suntem alături de voi. Vă vom sprijini”.

Prima discuție a durat o oră. Ana a simțit că poate să fie mai puternică decât teama care o copleșise și că are putere să lupte pentru viața copilului ei.

În scurt timp, Ana și Bogdan au primit din partea Centrului un pachet de alimente de care aveau mare nevoie în acel moment.

Imediat după încheierea stării de urgență, Bogdan și-a găsit un serviciu bun și situația familiei a devenit stabilă. M-am întâlnit cu amândoi în urmă cu câteva zile și Ana mi-a zis cu lacrimi în ochi: „Copilul nostru trăiește datorită vouă. Dacă nu ne-ați fi ajutat, aș fi făcut avort, pentru că nu vedeam nici o cale de ieșire. Vă mulțumesc din suflet!”

Solicitările au depășit capacitatea Centrului

Această poveste adevărată și foarte frumoasă nu a fost singura din această perioadă. De fapt, solicitările venite de la femei în criză de sarcină și părinți aflați în situații dificile au depășit capacitatea centrului nostru de a prelua cazuri noi!

De ce s-a întâmplat aceasta?

Pe lângă acutizarea multor probleme sociale în timpul pandemiei, a fost vorba și de faptul că Centrul Sfânta Alexandra este proiectat să ofere sprijin de lungă durată, pe parcursul sarcinii și după nașterea copilului, nu pe termen scurt.

În plus, conform normelor legale după care funcționăm există un număr maxim de beneficiari, pe care nu avem voie să îl depășim.

De exemplu, ședințele de consiliere sunt oferite de un psiholog și un asistent social, 7 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Acest lucru înseamnă că maxim 70 de persoane pot beneficia într-o lună de consiliere săptămânală.

Dar, în prezent avem 100 de cazuri active la centru, care primesc consiliere psihologică gratuită și sprijin material timp de mai multe luni. Acest lucru înseamnă că lucrăm la o capacitate de aproape 143%.

Am dorit să mai angajăm un psiholog, dar autorizația de funcționare a unui centru social se dă pe un sediu anume, cu distribuirea spațiul specificată. Conform autorizației, în Centru nu se mai poate amenaja un alt birou de consiliere în care să-și desfășoare activitatea încă un psiholog.

Soluția? Un nou centru de sprijin

Am analizat posibilitățile de rezolvare a numărului tot mai mare de solicitări împreună cu mai mulți specialiști și există o singură soluție: Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei (din care face parte Centrul Sfânta Alexandra) să deschidă un nou centru, cât de repede posibil.

Ca urmare, în ultima lună am lucrat intens pentru a pregăti înființarea acestui nou centru:

    am identificat un spațiu ușor accesibil beneficiarilor și conform cu cerințele legale, format din: sală de așteptare, birou de consiliere, birou de asistență socială, birou de personal, sală de activități, toaletă pentru public, toaletă pentru personal;
    am început să lucrăm la procedurile de lucru și am făcut schema de personal;
    am obținut primele fonduri necesare organizării;
    am pregătit o parte din documentația necesară obținerii aprobărilor, care va fi depusă imediat ce spațiul va fi închiriat (16 iunie);
    am ales numele noului centru: Sfânta Împărăteasă Elena;
    Pe 1 iunie am lansat campania „Redăm speranța pentru amândoi” pentru finanțarea înființării Centrului Sfânta Elena ce se va desfășura în perioada 1 iunie-1 iulie 2020.

De ce un centru cu numele Sfintei Împărătese Elena?

Viața Sfintei Elena este impresionantă și pilduitoare. Ea a făcut parte din medii sociale diferite, a cunoscut crize și ridicări, a avut o contribuție importantă în formarea copilului ei, care a marcat istoria Europei și a lumii întregi.

Pe lângă dimensiunea politică și religioasă, Sfântul Constantin cel Mare, fiul Sfintei Elena, este binecunoscut și pentru actele sale de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate, mai ales a femeilor și copiilor, și pentru mai multă echitate în societate. În toate acestea el a fost sprijinit în mod direct de mama lui. Mai mult, Sfântul Constantin a încredințat Sfintei Elena să organizeze multe acte de binefacere.

Duminică, 16 august 2020: deschiderea oficială a Centrul de consiliere și informare pentru femeile în criză de sarcină „Sfânta Împărăteasă Elena”!

Redăm speranța pentru amândoi!

5 modalități de sprijin:
 • setați o donație lunară recurentă de 10 RON/3€/3$ în conturile de mai jos;
 • donați ziua de naștere pentru deschiderea noului centru prin platforma Galantom (pentru detalii tehnice vă rugăm să ne scrieți la alexandra.nadane@centrulalexandra.ro);
 • redirecționați 3,5% din impozitul pe venit datorat statului către Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, prin completarea formularului 230 până la 30 iunie 2020. Formularul este disponibil aici.
 • donați cu cardul prin aplicați Mobilpay, dând click pe acest link;
 • donați prin Paypal folosind acest link.

Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei

Cod fiscal: 36913780

Conturi:

RO79RNCB0082153361040001 LEI

RO52RNCB0082153361040002 EURO

RO25RNCB0082153361040003 USD

Deschise la BCR Unirii

Vă mulțumim!

Alexandra Nadane

Director Executiv

Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Citate Ortodoxe