24 Octombrie 20

Critică dură pe site-ul Mânăstirii Petru Vodă: „Dl. Vasile Bănescu nu reprezintă Biserica Ortodoxă”

   „Delimitarea de dogmele şi canoanele Bisericii Ortodoxe este un blestem care s-a lipit ca râia de capră de toţi purtătorii de cuvânt ai Sfintei noastre Biserici din ultimii 30 de ani.

   Ce este Biserica Ortodoxă? Biserica este Trupul lui Hristos. Hristos este Capul Bisericii, nimeni altcineva. În Crezul Bisericii afirmăm: “Cred întru Una, sfântă, sobornicească şi apostolică Biserică”. “Aceste însuşiri ale Bisericii – anume unicitatea, sfinţenia, sobornicitatea şi apostolicitatea ei – vin din însăşi firea şi din scopul ei. Ele delimitează limpede şi exact caracterul Bisericii Ortodoxe a lui Hristos prin care ea, ca instituţie şi comunitate divino-umană se deosebeşte de toate instituţiile şi comunităţile omeneşti” (Sf. Iustin Popovici).

   Delimitarea lui Vasile Bănescu de unicitatea Sfintei Biserici Ortodoxe este deci apostazie şi cerem, prin urmare, Sinodului B.O.R. să-i facă un minim catehism ortodox după ce-l va înnoi metanoetic cu un canon dat chiar de IPS Teodosie. Oricui ocupă funcţia de purtător de cuvânt i se cere un lucru esenţial: să cunoască şi să exprime crezul instituţiei pe care o reprezintă. Corectitudinea politică este o uzurpare a diplomaţiei, şi, mai ales, nu face parte din atributele acestei funcţii. Toate credinţele, toate instituţiile, toate partidele, etc., au propriile puncte de vedere deoarece sunt entităţi diferite unele de altele, datoare să-şi afirme identitatea. A relativiza totul este a anula orice autenticitate şi orice consistenţă. Domnului Bănescu i se potriveşte de minune vorba românească: “Dacă tăcea, filosof rămânea”, întrucât domnia sa chiar este filosof, şi încă unul priceput.

   Amestecarea învăţăturii de credinţă (dogmatică şi canonică) a Bisericii cu corectitudinea politică (care este o ideologie), alături de afirmarea ex cathedra a ereziei ecumeniste intră sub osânda Sfântului Apostol Pavel: “Dacă chiar noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, să fie anathema” (Galateni 1:8).” -  site-ul Mânăstirii Petru Vodă

Pentru o bună înțelegere a situației și pentru a nu vă sminti aceasta, vă recomand și articolul: Lămuriri: IPS Teodosie versus Vasile Bănescu - Un scurt citat aici: 

   „Atunci când aproapele meu greșește se pare că unora le este mai ușor să se erijeze în tot felul de specialiști, iar în locul unui duh al dragostei se preferă unul de tip polițienesc. 
   Ne trezim astfel, noi să judecăm ierarhi sau teologi plecând de multe ori de la o cunoaștere lacunară a propriei credințe și biserici.
   Nici IPS Teodosie nu a greșit și nici domnul Bănescu, mai degrabă greșeala se află în rândul celor ce nu se documentează din surse directe și nu pot discerne bine informațiile!”

 
Foto credit: Doxologia.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe