14 August 22

„Credincioșii Bisericii lui Hristos sunt siliți să vadă imagini care revoltă și îngrozesc”

Din nefericire, credincioșii Bisericii lui Hristos sunt siliți să vadă imagini care revoltă și îngrozesc, în loc să fie lăsați  să își trăiască liniștiți credința

 În ziua de luni, 4 iulie, am asistat la o scenă dea dreptul  șocantă,  care a prezentat spectacolul grotesc, grobian, întreținut cu mijloacele primitivismului, specifice unei lumi decăzute, scenă în care un călugăr de la catedrala arhiepiscopală din Constanța este trântit la pământ ca ultimul infractor de drept comun, încătușat, arătându-se astfel "cât de forțoase” sunt autoritățile plătite din bani publici, ca să ne apere și nu să sperie sau să traumatizeze oamenii.
 Nu intru în detalii privitoare la ceea ce a generat prezența angajaților, care trebuie să ne asigure protecția în proximitatea Catedralei arhiepiscopale din Constanța, pentru că nu aceasta prezintă importanță, fiindcă sunt prevederi legale, care pot rezolva orice litigiu care se ivește între două sau mai multe persoane.
Ceea ce ne interesează este comportamentul forțelor care trebuie să asigure ordinea publică și care, cred că a îmbrăcat o vădită  formă abuzivă,  pentru că un călugăr care nu a agresat pe nimeni,  nici fizic și nici verbal este trântit la pământ și încătușat, invocându-se starea de agitație.
Ca licențiat și deținător al unui masterat în științe juridice  nu am cunoștință de faptul  că starea de agitație sau o anumită doză de nervozitate sunt  socotite infracțiuni. Dacă ar fi așa, la câte incidente  zilnice sunt în traficul din România, ar trebui încătușați foarte mulți dintre cei care călătoresc în patria noastră,  care,  iată că  devine țara tuturor posibilităților.
 În imagini se observă cum monahul încearcă să fugă speriat și totodată se aude cum unul dintre cei care trebuia să îi asigure protecția și nu să îl agite mai tare, refuză să își spună numele,  precizând că s-a legitimat la început, fiindcă, nu-i așa, în condițiile unui "buget auster", economia de cuvinte face și ea parte din reducerea de cheltuieli aferente  instituțiilor, care se ocupă cu  ordinea publică. Mă simt nevoit să spun că am fost sunat de către mai mulți prieteni care ai rămas de-a dreptul îngroziți de duritatea cu care a fost tratat monahul, fără a exista niciun motiv care să justifice această atitudine agresivă împotriva lui.
 Presa care a preluat această știre a invocat că starea de  agitație s-ar datora unor antecedente în plan psihic pe care le-ar avea călugărul trântit la pământ și încătușat. Nu cunosc și nu mă interesează aceste aspecte în ecuația dată, pentru că, indiferent de profilul  de  personalitate și de particularitățile psihice ale unui om,  datoria celor plătiți din bani publici, fie că  sunt polițiști sau  cadre medicale este să liniștească pe om, chiar dacă acesta se află pe moment într-o stare de o anumită tulburare. Imobilizarea trebuie să fie măsura extremă,  aplicată când chiar nu se mai poate face nimic,  dar se pare că în societatea în care trăim,  cei care  slujesc Bisericii sunt priviți ca un mare pericol public, pentru că viclenia celui rău prezintă minciuna ca adevăr și întunericul drept lumină. În același timp trebuie subliniat faptul că monahul în cauză a avut parte de un tratament mult mai dur decât anumite personaje cunoscute pentru antecedente infracționale grave, care,  după cum a prezentat mass-media  de-a lungul timpului, au fost tratate de către cei îndrituiți să aplice legea cu mult mai mare toleranță.  
Revenind la antecedentele medicale invocate în cazul acestui călugăr, trebuie să precizez că vedem  acum ”cât de bine sunt protejate și securizate”   datele cu caracter personal și iată, cât de ”conspiraționiști” au fost cei care avertizau asupra faptului că se va face ceea ce se va vrea cu informațiile despre starea de sănătate a omului.
 Oricum, chiar dacă acest monah ar fi avut anterior anumite probleme medicale  (deși eu am auzit că a vorbit extrem de politicos cu oamenii cu care a intrat în legătură,  de când este la Constanța), indiferent de alți factori spuneam, iată că Biserica Ortodoxă este sălașul în care oamenii sunt primiți,  pentru a li se alina și obloji rănile suferințelor, dar și pentru a li se oferi bucuria întâlnirii  cu Lumina lui Hristos.  Cât despre  instituțiile statului, care trebuie să  aibă grijă de persoanele cu probleme în plan psihiatric, presa a sesizat în foarte multe rânduri abuzurile din  anumite medii,  alimentate din bani publici,  pentru a se îngriji de bolnavi și nu pentru a le adânci durerea.
În concluzia acestui punct de vedere personal, îmi exprim nădejdea că instituțiile îndrituite ale unui stat, care sperăm că se vrea civilizat, vor analiza motivele pentru care  atitudinea celor care trebuia să liniștească  și să protejeze un cetățean român, a fost marcată de abuz.
 Totodată, cred că și reacția noastră trebuie  să fie una mai fermă,  pentru că,  dacă vom tot întoarce obrazul,  se va tumefia musculatura maxilarului și ni se va știrbi astfel demnitatea umană, care nu contravine smereniei, ci  o întărește.
Este sigur faptul că, pe viitor,  ar trebui să fim mai atenți și la cei care, pretinzând că  vor să vină lângă biserică, se aciuiază în proximitatea acesteia,  având ca unic scop înscenările, provocarea de scandaluri de tot felul și,  în general, crearea unei atmosfere marcate de conflict.
 Atenție și la frustrații,  care au un  comportament extrem de fățarnic,  frustrați doritori de măriri  în ranguri,  care,  deși spun că Îi slujesc lui Dumnezeu,  își freacă mâinile de bucurie,  ori de câte ori biserica este atacată,  când, de exemplu, se oprește în mod abuziv accesul la slujbe, cum s-a întâmplat în anii trecuţi,  sau când unii vor să demoleze biserici în care se slujește de peste două decenii, ori chiar și acum,  când un călugăr este trântit la pământ și încătușa, fără ca nimic sa justifice o astfel de intervenție.
 Aceste personaje frustrate,  cu obezitate în planul orgoliului, mândriei și infatuării și care nu își văd realizate planurile de acces la demnități și măriri fixate  cel mai probabil încă dintr-o adolescență,  marcată de crize de originalitate, își defulează frustrarea prin turnătorie ieftină,  încasând în rate cei 30 de arginți,  pe care Iuda i-a încasat cumulat acum aproape două mii de ani.
În ciuda tuturor ispitelor,  avem convingerea că Împăratul Luminii, Mântuitorul Hristos, își va respecta făgăduința și va apăra Biserica Sa.  
 Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să înlăture din viața credincioșilor orice fărâmă de trădare, minciună și fățărnicie și să ne împodobească pe toți cu  Lumina Înțelepciunii Sale.

Autor: Protos.Dr. Sofian Costea / Foto: observatornews.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe