17 Ianuarie 21

Crăciun Online? Patriarhia reacționează!

   Ieri scriam că este posibil ca „stăpânia” din România să ne „recomande” forțat să ne bucurăm de Nașterea Domnului cu totul ONLINE. Comisia Europeană (sau am putea spune actuala „Poartă otomană”) recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.

   „Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun" - este invitația care ar fi cuprinsă în proiectul Comisiei Europene legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători, scrie Corriere della Sera.

   Conform stiripesurse.ro, ar trebui evitate greșelile din vară, deoarece „riscul este un posibil al treilea val”, a reamintit președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Știu că cei care au magazine, baruri, restaurante vor să se termine restricțiile, dar trebuie să învățăm din greșelile făcute vara și să evităm repetarea lor. O relaxare prea rapidă și excesivă a măsurilor devine un risc în fața unui al treilea val după Crăciun”.

   Astăzi, aceeași sursă menționată mai sus prezintă reacția Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române cu privire la eventualitatea unui „CRĂCIUN ONLINE”.

   Patriarhia Română reacţionează, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, la recomandarea Comisiei Europeane privind înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.

   "Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

   Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță.

   Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin", a declarat Vasile Bănescu, conform stiripesurse.ro .
 
Sursă foto: Basilica.ro / Foto: Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe