Știu că urmează un val de critici pentru ce o să spun dar...treaba asta cu spălatul hainelor de la data X la data Y , scuzați-mă..... Dumnezeu ne vrea curați la suflet dar și la trup, asta incluzând hainele. Iar treaba cu "nu spăl că s-au sfințit apele" serios.... Cine spală? Mâna sau mașina de spălat? Apa mașinii de spălat vine de la butoiul cu aghiasmă? "Nu spăl că respect apa care s-a sfințit". Acum ce fac? Nu trag apa la closet? Nu mă spăl pe dinți? Nu îmi spăl corpul? Nu îmi pare rău. Și încă ceva. Dacă eu nu aș spăla din data X până la data Y, eu cu ce haine mă duc la Sfânta Liturghie??? Cum mă prezint în fața lui Dumnezeu care este pe Sfânta Masă? Ce zic?
"Iartă-mă Doamne dar..... știi...? Aici în România în anumite zone nu se spală hainele de la Crăciun până la Revelion. În alte zone nu se spală de la Revelion până la Bobotează. Iar în alte zone ? De la Bobotează până la Odovanie. Eu ca să fiu corect, le-am respectat pe toate. "
Nu cred. În fața lui Dumnezeu ne arătăm cu hainele cele mai alese, curate, spălați, aranjați. Până la urmă vii în fața lui Dumnezeu.
Haideți să lăsăm superstițiile satului.
Știți cum ne pregătim pentru Praznicul Botezului Domnului? Post în ajunul Bobotezei, spovedit iar cine primește dezlegare, se unește cu Fiul lui Dumnezeu prin Sfânta Împărtășanie. Degeaba aș sta cu hainele nespălate mirosind (a ce???) dacă nu mi-aș spala sufletul cu lacrimile pocăinței.
Îmi aduc aminte de vorbele unui părinte profesor: când o să spovediți să vă aduceți aminte că transpirația nu înseamnă smerenie. Înseamnă că ești certat cu săpunul.
Autor: Jurnalistul și teologul Cornelius Florin. Foto:
mythologica.ro