27 Mai 22

Cornelius Florin: Cum ne influențează negativ titlurile din presă?

Simplu. Dacă citești doar titlul, ești pregătit să dai cu piatra. Dacă ești un om care mai stă puțin și se gândește, ai pune prezumția de nevinovăție înainte. În cazul părintelui stareț Agaton de la Mănăstirea Petrova, presa a uitat în mod intenționat "ar fi" și "presupusă". În ochii presei, părintele deja este judecat și răstignit, pregătit de a încasa pietrele societății.
Majoritatea titlurilor sunt  "Starețul din Maramureș acuzat de agresiune sexuală". O publicație care ar da dovadă de profesionalism și etică, ar fi pus titlul "Starețul este acuzat că ar fi agresat sexual o tânără ucraineancă" sau "Se presupune că starețul a agresat sexual o tânără ucraineancă".
Presa din România dovedește că are o mare lipsă de profesionalism și calitate. Presa nu mai este câinele de pază al democrației, ci a devenit pisica alintată de către mediul politic. O pisică domestică, ascultătoare, gata să își impresioneze "stăpânul" cu ghidușiile ei. Presa nu mai prezintă știrea cu bună credință și nici nu se plasează în rolul de informator, ci forțează nota spre o ușoară sau gravă manipulare. În ziua de astăzi toți jurnaliștii se grăbesc spre un singur scop: acela de a informa primul. De fapt scopul adevărat al jurnalistului ar fi trebuit să fie acela de a informa CORECT. Asta presupune să mai verifici informația din minim trei surse și să mai aștepți puțin până la publicarea știrilor. Drept dovadă s-a scris de multe ori despre moartea unor persoane publice, despre avioane care au decolat de pe șoselele din România și așa mai departe. Dacă presa din România prinde și un subiect care include cuvântul "preot" sau "biserică", deja pisica (presa) stă gata pregătită să își primească recompensa. Mai țineți minte episodul tragic în care a murit un bebeluș la câteva ore după botez? Exact la fel și în acest caz. Atunci presa începuse cu titluri incitatoare la ură față de preoți și biserică. După patru luni s-a publicat și raportul medico-legal. Surpriză! Bebelușul nu a murit din cauza procedurii de la botez, ci din cauza pneumoniei netratate la timp.
Ce este și mai interesant?? În cazul raportului medico-legal, apare în presă " MOARTEA s-ar fi datorat" (ATENȚIE!! Nici măcar " Moarte a avut loc DIN CAUZA" ) . Redau textul de la Digi 24:
"Raportul făcut public acum arată însă alte concluzii. Concret, moartea s-ar fi datorat insuficienței cardio-respiratorii acute consecutivă sindromului de detresă respiratorie acută instalat pe fondul pneumoniei interstițiale, complicată în evoluție cu bronhopneumonie severă la un nou născut prematur și nevaccinat, se arată în raportul citat de Monitorul de Suceava. Concluzia este că afecțiunile pe care le prezenta copilul (pneumonie interstițială, cel mai probabil de etiologie virală, complicată în evoluție cu bronhopneumonie formă severă), prin gravitatea lor, au fost sigur și direct letale, se arată în raport." - informează Digi 24.
Deci iată cum vorbim de fapte concrete, adică rapoarte medico-legale, documente iar în presă  apare "s-ar fi" și despre fapte incerte despre care se spune că "este acuzat de agresiune sexuală". Bineînțeles că de fiecare dată presa nu mai publică dreptul la replică cu aceeași "flacără pasională" cu care a publicat articolele tendențioase. Chiar și în cazul starețului de la Mănăstirea Petrova, presa nu a mai preluat esențialul din comunicatul de presă emis de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului . Dacă ar fi făcut asta, ar fi publicat următorul adevăr:
"La Mănăstirea Petrova până la această dată au primit cazare, haine și mâncare în mod gratuit aproximativ 1000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungată. Mănăstirea oferă permanent cazare și masă pentru 40 de persoane. (...) Reclamația venită din partea unei persoane instabilă emoțional care stat doar două zile la Mănăstire, din care în una pr. Agaton Oprișan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaților de acolo, credem că este o intenție de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaților, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina. Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine și implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoștința persoanei ajutate, așa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiți și ajutați de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit și atât de jenant și nepotrivit în chiar perioada Postului cel Mare." - extras din Comunicatul de presă al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Pentru o informare corectă, presa ar fi trebuit să preia și acest punct de vedere. Ei bine, mulți "jurnaliști" nu au făcut-o. Iar acest lucru întărește ceea ce am spus mai demult. Mulți nu sunt jurnaliști. Sunt doar niște stative pentru microfon, cititori de prompter sau marionete care folosesc tastatura.
Așadar mare atenție la cuvinte!

Autor: jurnalistul și teologul Cornelius Florin. / Captură foto: Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe