26 Septembrie 20

Constantin Răzvan Popovici: Știu că și vouă vă este dor de ITO!

   Ca în fiecare început de septembrie din ultimii 6 ani mi-aș fi pregătit bagajul spre o nouă Întâlnire a Tinerilor Ortodocși (ITO).
   M-aș fi pregătit pentru 4 zile de comuniune, mărturisire și sărbătoare.
   Aș fi așteptat cu nerăbdare să-mi revăd prietenii, dar și pe ceilalți tineri, câteva mii în fiecare an.
   Deschiderea ITO ne-ar fi adus pe toți împreună pentru prima oară, ne-am fi cunoscut și am fi dezbătut în cadrul atelierelor pentru ca apoi tot împreună să pornim pe străzi în marș.
   Fiecare delegație ar fi reprezentat propria zonă prin cântece, comunitatea ni s-ar fi alăturat sau ar fi privit benevol cum România prin specificitățile fiecărei regiuni s-ar fi unit în sărbătoare.
   Așa ne-ar fi așteptat un nou ITO, o nouă bucurie prin care ne-am fi mărturisit împreună dragostea pentru biserică.
   Pentru cei care participă sau au auzit de această întâlnire ITO reprezintă un festival al tinereții, al unei tinereți "milenare" în cadrul căruia ne redescoperim, învățăm că nu suntem singuri, că doar împreună suntem Biserica.
   Granițele iubirii întru Hristos sunt mereu deschise, iar ITO ne-a demonstrat asta prin participarea a peste 34 de țări din toată lumea, diaspora și țări ortodoxe surori.
   Anul acesta, după 6 ediții, din cauza pandemiei, ITO Timișoara nu va mai avea loc. 
   Aș îndrăzni să spun că anul acesta vom duce fiecare dintre noi povestea ITO mai departe, în inimile noastre.
   Poate mai mult decât oricând, în ultimele luni biserica a fost denigrată în media deși a fost în prima linie în combaterea pandemiei. Dacă în anii trecuți străzile orașelor noastre răsunau prin "Biserica suntem noi", chiar dacă anul acesta nu vom mai auzi aceiași bucurie, să nu lăsăm ca vocea noastră a tinerilor să fie ignorată așa cum de fiecare dată au făcut trusturile media când a fost vorba despre ITO.
   ITO reprezintă un filon de acțiune și de reprezentare a identității ortodoxe în rândul tinerilor. 
   Sensul unei apartenențe creștin ortodoxe aduce mii de tineri împreună, nu sunt statistici, studii ci fapte. Dacă inițial fiecare merge la ITO având un scop personal, după cele 4 zile fiecare tânăr se redescoperă și dă un sens acestei apartenențe.
   A fi tânăr ortodox, astăzi nu înseamnă să fii rigid, posomorât, stingher sau îndepărtat de ce este la modă. Prin ITO tânărul ortodox descoperă bucuria și puterea în rugăciunea comună. Alții, ca el sau ea, laolaltă învață să își trăiască ortodoxia.
   Celor care ar fi dorit un ITO în acest an cu siguranță le este dor de starea de comuniune, libertate și prietenie.
   Iar celor care încă nu au ajuns la ITO aș dori să le spun că o astfel de întâlnire este importantă prin spiritul liber și mărturisitor pe care îl oferă și pe care îl vor duce apoi cu ei acasă.
   În 2020 fiecare poveste trăită, fiecare amintire, zâmbet, emoție va reprezenta un mic ITO prin care vom mărturisi libertatea, bucuria și credința cu și pentru Hristos indiferent de timpuri.


 
Un text de Constantin Răzvan Popovici, Facebook / Foto credit: Basilica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe