26 Septembrie 20

Constantin Răzvan Popovici: Până unde merge arta și unde începe grotescul?

Muzeul Cetății și al orașului Oradea a găzduit vernisajul expoziției "Bouche a bouche - artistul ca act de resuscitare pentru planeta în derivă".

După alocuțiunile oficialităților a urmat prezentarea vernisajului.

În ce a constat actul artistic:

2 tineri artiști din Timișoara, dezbracați, având în față un televizor și un frigider scoteau din ultimul bucăți de carne în putrefacție, pe care urmau apoi să le arunce într-un lighean, plin cu vopsea roșie. Actul se încheia cu cei doi artiști care se ungeau reciproc cu un lichid roșu.

Publicul, scârbit a părăsit sale din cauza mirosului, printre care și o mamă cu un copil, care a fost nevoită să plece din cauza faptului că cei doi erau complet dezbracați.

Tot zilele acestea a fost adoptată o lege
de declarare a zilei de 16 august ca "Ziua Națională de Conștientizare a Violențelor Împotriva Creștinilor".

Scopul acestui proiect de lege fiind acela de a informa publicul, inclusiv tinerii, despre rolul creștinismului în istoria României și despre natura continuă și amploarea persecuției asupra creștinilor în lume.

Urmărind câteva comentarii am observat o apetență pentru criticarea acestei inițiative. De ce? Pentru că nu suntem educați să ne valorizăm patrimoniul național și istoria, ambele formate în jurul creștinismului.
Preferam oare primitivismul contemporan ateu și libertin?

Să le analizăm pe rând:
1. Pe lângă actul dezgustător și grotesc, cum poate un astfel de vernisaj să fie susținut de o instituție publică pe bani publici?
2. Scopul muzeului, chiar și a celui de artă contemporană este să educe și să recreeze, unde este anume aici educația?
3. Ținând cont că sunt propuse tematici care propun persoane goale și folosirea unor bucăți de carne în putrefacție de ce nu a fost pus pe afiș sau de ce nu au fost informați vizitatorii cu privire la aceste lucruri? Mama respectivă cu minorul au părăsit sala, oricui putea să i se facă rău.
4. Care este scopul susținerii unor astfel de "elemente artistice", în condițiile în care la MNAC în București era vernisată demolarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Nu judec arta contemporană de bun gust, dar astfel de pseudo artă nu face cinste nici artiștilor contemporani nici instituțiilor muzeale. Iubirea de frumos se cultivă, se selectează și se protejează.
 
de Constantin Răzvan Popovici, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe