28 Octombrie 20

CONFLICTUL FABRICAT DINTRE PATRIARHIE ȘI ARHIEPISCOPIA TOMISULUI

   Părerea mea personală e că s-a speculat mult o presupusă tensiune între Patriarhie și Arhiepiscopia Tomisului. Eu aș vedea altfel vorbele domnului Vasile Bănescu:

1. "Adevărata slujbă" a fost, într-adevăr, la Paști.
Arhipiscopia nu a spus niciodată că noi am face, la Constanța, din nou Învierea, ca să naștem o contradicție cu Patriarhia. Asta a fost părerea titlurilor din presă, care au căutat neapărat un conflict cu Patriarhia. Își închipuie cineva că Arhiepiscopia ar numi o slujbă de Odovanie "a doua Înviere", în condițiile în care aceasta este numită, popular, Vecernia celor 12 Evanghelii?

2. Decizia este "luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local". Păi asta înseamnă și autonomia locală: iei decizii în curtea ta, în acord cu canoanele, nefiind nevoie să ceri mereu aprobarea Patriarhiei, cum au speculat îndelung cei ce căutau să scoată o lipsă de aprobare de la Patriarhie. Nu se cere aprobare pentru orice chestiune. Sau își închipuie cineva că Patriarhia ar trebui să-și asume deciziile locale???
Biserica are și caracter universal, dar și local.

3. Da, rămâne un singur punct mai aspru, anume "ostentația" reclamată de domnul Bănescu. Aici poate fi o nuanță apreciativă, desigur, personală, așa poate părea de la București. Asta nu înseamnă deloc conflict. De ce nu poate fi și o asumare curajoasă a unei decizii locale? Poate părea ostentativ, dar am mai spus: dacă asta a fost ostentativ, nebunia pentru Hristos, deplin sfințitoare, cum mai poate părea?

Așadar, titluirile din presă pe această declarație a domnului Vasile Bănescu sunt doar gogoși de audiență.
Mai nou, nu doar se relatează scandaluri.
La nevoie, se fabrică, pentru ochii însetați ai secularizării.
 
Sursă: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe