30 Iunie 22

Comunismul anului 2022. Comuniștii n-au murit, doar se îmbracă diferit!

Mai sunt câteva ore până când va avea loc un eveniment pe care mulți îl credeam demult apus și care nu s-a mai petrecut în ultimii 33 de ani. Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac , ține cu tot dinadinsul să demoleze o biserică. Este vorba de Biserica Izvorul Tămăduirii din Constanța, despre care se spune că a fost construită fără autorizație, drept prin urmare este construită ilegal. "Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica «Izvorul Tămăduirii», numită de către constănţeni «biserica de pe trotuar». - a transmis primarul Vergil Chițac printr-o scrisoare deschisă adresată Înaltpreasfințitului părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Tot printr-o scrisoare deschisă a răspuns și Înaltpreasfințitul părinte Teodosie. Este trist faptul că am ajuns în situația aceasta a scrisorilor deschise, în loc să existe un dialog deschis între patru ochi. Parcă autoritățile statului erau în sprijinul bisericii nu?
 Relaţiile dintre stat şi culte Art. 7. -(3) Autorităţile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun şi sprijină activitatea acestora.
Deci, cum de au trecut 10 ani iar acum s-a trezit un primar că vrea să facă el "dreptate" dar fără să găsească și o soluție la această problemă. Este construită ilegal? Bun. Atunci oferă soluții ca să intre în legalitate. Asta dacă nu cumva te încurcă cu ceva biserica de acolo. Mai știu eu pe cineva care înainte de '89 demola biserici pentru că îi stăteau în drum. Am ajuns iar în acea perioadă? Haideți să nu ne întrebăm câte terase, baruri, păcănele și altele sunt construite legal în Constanța. Și nu, nu ne întrebăm pentru că suportă comparație.
Știu că unii vor zice "S-a construit ilegal? Atunci biserica să respecte legea". Și da, biserica vrea să respecte legea. Tocmai de aceea se poate pune problema intrării în legalitate cu Biserica Izvorul Tămăduirii. Oare câți constănțeni și-au construit balcoane sau garaje ilegal, câți au fost demolați și câți au fost păsuiți ca să intre în legalitate? Dar aici nu vorbim de un garaj sau de un balcon, ci vorbim de un lăcaș de cult. Dacă vreun constănțean a fost păsuit vreodată pentru un balcon, terasă și altele, cu atât mai mult ar trebui susținută o biserică.
Noi trebuie să știm un lucru: Dumnezeu nu ne va întreba la judecată "Ai respectat legea? Dacă da, intră în Rai". Că așa mai aveau unii legi "ochi pentru ochi și dinte pentru dinte" dar Fiul lui Dumnezeu ne-a lăsat legea iubirii. De legea asta vom fi întrebați la judecată. Dumnezeu ne va trage de mânecă pentru binele pe care puteam să îl facem și nu l-am făcut.
Cu părere de rău dar aici nu vorbim doar de respectarea legii, ci din punctul meu de vedere vorbim de un război între două persoane, din urma căruia suferă biserica și credincioșii. Din același punct de vedere, consider că demolarea acestei biserici reprezintă de fapt un fel de "Îți arăt eu ție, Teodosie", decât "Hai să respectăm legea". De ce spun asta? Pentru că dacă ar fi fost vorba de respectarea legii, primarul Municipiului Constanța ar fi sprijinit mai mult biserica și ar fi spus "Hai să mutăm această biserică și eventual să facem una mai mare". Dar afirmația s-a oprit la "Demolăm biserica". Și punct. Nici vorba de construirea altei biserici. Dacă cumva s-a pus această problemă, atunci vă rog să lăsați un link cu afirmația aceasta. "Mutăm biserica și construim alta mai mare"
Toată această întâmplare mi se pare o situație de cea mai joasă speță. Adică tu ca primar ai ajuns să stai cu buldozerul la ușa unei biserici, astfel încât un ierarh să fie nevoit să se adreseze public printr-o scrisoare ca să găsească înțelegere. Domnul primar să știe un lucru: nu pe IPS Teodosie sau pe credincioși îi despart câteva ore de un moment crunt, ci pe domnul primar îl mai despart câteva ore până la un moment decisiv. În momentul în care se va atinge de Casa lui Dumnezeu, din clipa aceea să fie conștient că a declanșat un război cu Dumnezeu. Va veni momentul când va avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu și nu îl va primi până ce nu se va pocăi cu adevărat. Dacă dărâmă o biserică, să construiască zece în schimb. Așa că să fie conștient de gestul pe care îl face.

Autor: Jurnalistul și teologul Cornelius Florin. / Sursa foto: ct100.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe