04 Februarie 23

chilieathonita.ro: 3 dovezi care dezmint teoria Pământului plat | Michelle Thaller de la NASA

Cu adevărat nu ne imaginam că o să ajungem să postăm așa ceva, însă suntem nevoiți să o facem datorită faptului că există un grup, inclusiv în Biserică, care cred că planeta Pământ este plată.

Vă oferim aici un expozeu simplu al unei astronome de la NASA care ne oferă 3 dovezi care dezmint teoria Pământului plat.

Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)


– Michelle, există vreo dovadă că Pământul este rotund? – Oscar

Deci, Oscar, ai pus întrebarea: „Care sunt unele dintre cele mai simple moduri prin care poți demonstra că Pământul e rotund?” Pentru că, aparent, asta este ceva ce dezbatem, nu am idee de ce. Mi-e greu și să încep să vorbesc despre asta pentru că sunt atât de multe dovezi că Pământul este rotund, e greu de știut de unde să încep. Și nu e în regulă să crezi că Pământul este plat. Acesta nu este un argument viabil. Am prieteni care au fost pe Stația Spațială Internațională, au orbitat în jurul Pământului o dată la 90 de minute. Am avut experiență personală cu oameni care au fost în spațiu și au putut vedea cu ochii lor că Pământul este rotund. Și, desigur, s-au făcut toate aceste poze uimitoare din spațiu; sunt atât de frumoase, toate acele imagini ale Pământului. Așa că nu prea știu ce se întâmplă acum cu chestia asta „Pământul este plat”, dar vă spun că acesta este unul dintre lucrurile pe care chiar mi-a plăcut să le predau la cursul meu de astronomie, deoarece există dovezi peste tot în jur.

Nu este greu de știut că Pământul este rotund. De fapt, oamenii știau asta de mai bine de 2.000 de ani. Grecii antici aveau de fapt o serie de dovezi cu adevărat elegante și minunate că Pământul este o sferă. Deci, să începem de la simplu spre ceva puțin mai complicat. Unul dintre lucrurile pe care le poți vedea singur, cu un binoclu, este că dacă ieși la un lac pe care sunt bărci, cu cât o barcă este mai departe, cu atât partea de jos a bărcii va dispărea, iar tu vei mai vedea doar catargul bărcii. Și pe cât barca se îndepărtează din ce în ce mai mult, ultimul lucru pe care îl vei vedea este chiar vârful catargului acelei bărci, și asta pentru că barca trece de fapt peste orizontul care este curbat, și asta înseamnă că pe măsură ce merge din ce în ce mai departe, vezi din ce în ce mai puțin din partea de jos, rămânând mai mult din partea de sus. Puteți vedea asta cu binoclul lângă un ocean, lângă un lac, este foarte ușor. Și asta nu s-ar întâmpla dacă Pământul ar fi plat! Ai vedea pur și simplu barca devenind din ce în ce mai mică și mai mică pe măsură ce se îndepărtează, dar ai vedea-o întreagă, cu aceleași proporții.

Acum, un alt mod prin care vă puteți convinge că suntem pe o sferă este să vă gândiți că există așa-numitele tropice pe Pământ, iar tropicele sunt locuri în apropierea ecuatorului Pământului, unde uneori soarele este deasupra capului pe cer. Acest lucru l-au folosit de fapt grecii nu numai pentru a demonstra că Pământul e rotund, acum aproximativ 2000 de ani, ci și pentru a măsura circumferința Pământului, cu o precizie mare, de sub câteva procente. Acum 2.000 de ani știam că Pământul este rotund. A existat un om de știință grec cu adevărat strălucit, numit Eratosthenes, iar Eratosthenes a observat că există un oraș numit Syene unde, la o anumită dată, soarele va lumina direct până în fundul unei fântâni. Asta însemna că soarele era exact deasupra capului; ai putea privi intr-o fântână și ai vedea soarele strălucind înapoi spre tine. Și chiar în aceeași dată, mai departe, în orașul Alexandria, asta nu s-a întâmplat. Soarele nu era direct deasupra capului, făcea un mic unghi [cu verticala]. Și tot ceea ce a făcut Eratostene a fost să măsoare diferența de unghi al soarelui. Era drept deasupra capului în Syene; în Alexandria era puțin mai jos decât deasupra capului și a spus că acea schimbare a unghiului de la un oraș la altul era probabil un indiciu că ne aflăm pe o suprafață curbă și puteai să faci tot felul de măsurători chiar și doar între acele două orașe și să vezi că unghiurile erau diferite, soarele era într-un alt loc pe cer. Folosind acest lucru, el a măsurat de fapt circumferința Pământului și a făcut-o corect acum 2.000 de ani. Deci, o altă dovadă cu adevărat simplă este că la orice dată, în diferite orașe și locuri diferite din lume, soarele se află la unghiuri diferite pe cer. Asta nu s-ar întâmpla dacă Pământul nu ar fi rotund.

Există și alte dovezi puțin mai obscure, dar care sunt de fapt foarte drăguțe. Una este să observăm ce se întâmplă în timpul unei eclipse de Lună. Acum, o eclipsă de Lună are loc atunci când Pământul aruncă o umbră pe Lună. Luna devine întunecată, de fapt, dacă ați văzut una, puteți vedea umbra Pământului trecând peste Lună, iar atunci când Luna se află în întregime în umbra Pământului, luna arată întunecată și chiar de culoare roșiatică; este foarte, foarte frumoasă. Ceea ce se întâmplă, în acel caz, este că Soarele se află pe o parte a Pământului – Pământul este în mijloc – și Pământul aruncă o umbră pe Lună, iar pe măsură ce umbra se mișcă pe Lună, vei observa că umbra este curbata, e rotunda. Deci ceva ca soarele, care este mai mare decât Pământul și este capabil să arunce o umbră a Pământului pe Lună, vă poate arăta de fapt forma Pământului. „A-ha!” ai putea spune: „dar ar putea Pământul să fie un disc? Ar putea fi plat, și să aibă forma unui disc, nu a unei sfere?”

A existat un om de știință grec pe nume Aristarh și ceea ce a observat a fost că poți obține o eclipsă de lună la mai multe unghiuri diferite în care se află soarele; uneori umbra trece direct peste Lună, alteori doar se uită la lună, doar o mică parte este în umbră, doar în partea de sus sau de jos. Din fiecare punct de observare diferit, din fiecare unghi diferit în care soarele aruncă o umbră, veți obține întotdeauna o umbră perfect curbată. Singura formă care poate arunca o umbră curbată din orice direcție ar veni lumina este o sferă.

Deci oamenii au știut că Pământul este sferic de mii de ani. Nu e în regulă să spui că Pământul este plat. Asta este un fel de negare ciudată, nu știu de unde vine și tot primesc această întrebare. Chiar trebuie să punem această întrebare la culcare pentru că știm că Pământul este o sferă de mult timp.

Există chiar și unii oameni bine intenționați care spun: „Nu prea cred că Pământul e plat, dar nu sunt chiar sigur ce să cred despre asta”.

Și mi-au pus câteva întrebări interesante, cum că au auzit că spațiul este foarte fierbinte, că atunci când urci deasupra atmosferei, temperatura spațiului este de milioane de grade, ceea ce este adevărat. Problema este că practic nu există aer deloc. Deci gazul din jurul Pământului are de fapt milioane de grade. Este de fapt adevărat, doar ca aproape nu exista deloc, acolo nu e aproape nimic. Dacă un singur proton zboară pe lângă tine la o temperatură de un milion de grade, nu este același lucru cu temperatura din aer, nu este deloc același lucru. Deci asta este o întrebare pe care o mai primesc uneori.

Iar alta – de fapt i-am spus asta cuiva și nu-mi venea să cred că nu s-au gândit niciodată la asta – că cu binoclul puteți vedea planete, puteți vedea Saturn și Jupiter, puteți vedea Marte cu un telescop, soarele și luna, si tot ce vedeți în sistemul solar este o sferă. Deci noi (Pământul) suntem singurul lucru care este diferit? Și asta a făcut pe cineva care era mai interesat să audă informații, chiar l-a făcut să se gândească și a spus: „Ai dreptate, orice altceva (corp ceresc) pe care îl pozăm este o sferă!”

Sursă: chilieathonita.ro / CITEȘTE ȘI: Sfanta Scriptura (Biblia) arata ca pamantul NU e plat ci rotund de mii de ani inaintea stiintei

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe