13 Mai 21

Cei care astăzi cântau Mântuitorului „Osana, Osana, Fiul lui David ...”, peste câteva zile strigau „răstignește-l, răstignește-l”

   „Ma uitam la icoana de Intrarii in Ierusalim. Ce balamuc - ar zice unii. Cata lipsa de civilizatie! Ce imbulzeala! Va suna cunoscut? Este un text obsesiv repetat de cate ori media are ocazia sa filmeze la pelerinaje sau praznice. Asa era si cand Hristos intra in orasul sfant al evreilor.
   Ma uit la El si ma gandesc - Cata SMERENIE! EL, Creatorul calare pe un magar - care si el ca animal se uita in jos smerit.
   Pentru comparatie am pus si un imparat roman calare pe un cal
   Fata in fata stau HRISTOS care a creat universul si un om muritor care a fost vremelnic imparat al Romei. Dumnezeu cel smerit si omul (creatia sa) mandru.
   Cel smerit se goleste pe sine facand tuturor loc in inima sa. NU POATE EXISTA DRAGOSTE FARA SMERENIE. Smerenia este sarea dragostei, in timp ca mandria ucide dragostea. Stim cu totii, din experienta, ca din cauza unui singur gand de mandrie inima, care pana atunci fusese calda si plina de viata, se raceste, moare, iar din noi dispare orice urma de iubire. Omul mandru nu mai are loc in inima lui pentru nimeni. Nici pentru Hristos nici pentru aproapele. Este preocupat numai de ale sale si prin extensie binele insemna ce este bine pentru el, cu orice consecinte in ce-l priveste pe celalalt.
   Revenind la cei ce se imbulzeau sa-L vada pe Hristos sunt cei ce peste nici o saptamana zbierau in piata publica sa-L rastigneasca pe Hristos. De cate ori nu vad asta acum? Oameni care isi boteaza, ingroapa, cununa etc rudele, zbiara in piata contra Bisericii pe care Hristos o numeste Mireasa Sa. De ce? Pentru ca nu avem credinta smerita ci credinta demonica (mandra) a mintii noastre. Ne credem Imparatul de pe cal care poate sa-L judece pe Hristos.
   Hristos stia ce IL asteapta. Stia ca va fi rastignit. Dar SMERITA SA IUBIRE a facut loc in inima Lui si vrajmasilor sai.  Facem noi asta, sau suntem niste imparati in mintea noastra?” - a scris Cătălin Rusu pe un site social.

„Iar când s-au apropiat de Ierusalim şi au venit la Betfaghe la Muntele Măslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicându-le: Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi îndată veţi găsi o asină legată şi un mânz cu ea; dezlegaţi-o şi aduceţi-o la Mine. Şi dacă vă va zice cineva ceva, veţi spune că-I trebuie Domnului; şi le va trimite îndată. Iar acestea toate s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proorocul, care zice: "Spuneţi fiicei Sionului: Iată Împăratul tău vine la tine blând şi şezând pe asină, pe mânz, fiul celei de sub jug". Mergând deci ucenicii şi făcând după cum le-a poruncit Iisus, au adus asina şi mânzul şi deasupra lor şi-au pus veşmintele, iar El a şezut peste ele. Şi cei mai mulţi din mulţime îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe cale, iar mulţimile care mergeau înaintea Lui şi care veneau după El strigau zicând: Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus! Şi intrând El în Ierusalim, toată cetatea s-a cutremurat, zicând: Cine este Acesta? Iar mulţimile răspundeau: Acesta este Iisus, proorocul din Nazaretul Galileii. Şi a intrat Iisus în templu şi a alungat pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în templu şi a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor care vindeau porumbei. Şi a zis lor: Scris este: "Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!" Şi au venit la El, în templu, orbi şi şchiopi şi i-a făcut sănătoşi. Şi văzând arhiereii şi cărturarii minunile pe care le făcuse şi pe copiii care strigau în templu şi ziceau: Osana Fiului lui David, s-au mâniat, și I-au zis: Auzi ce zic aceştia? Iar Iisus le-a zis: Da. Au niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a celor ce sug Ţi-ai pregătit laudă? Şi lăsându-i, a ieşit afară din cetate la Betania, şi noaptea a rămas acolo.” - Sfânta Evanghelie după Matei | Capitolul 21, 1-17

Sursă foto: buna-vestire.net
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe