22 Octombrie 20

Cea care nu-și găsește locul în manualele de istorie: Maria Ion Zaharia, la vârsta de 12 ani alături de ostașii români

   Cea care nu-și găsește locul în manualele de istorie: "Aici a căzut alături de ostașii români, în luptele pentru apărarea patriei, la frageda vârstă de 12 ani, Maria Ion Zaharia".
   Viața micuței din Pădureni, Maria Ion Zaharia, cunoscută și ca Mariuca, s-a încheiat abrupt, servind armata română în primele linii pe frontul de la Mărășești, unde s-a dat cea mai îndelungată și mai eroică bătălie din timpul Primului Război Mondial. 
   Măriuca avea doar 12 ani în anul 1917 și locuia cu bunicul său în satul natal, Haret, aproape de locul confruntărilor militare. În livada bunicului ei, numit Ion Zaharia, armata română crease un post de observație al trupelor, oferind o panoramă perfectă asupra evenimentelor de pe front. Soldatul transmitea telefonic coordonatele de atac ale artileriștilor dintr-un nuc. Era o misiune extrem de importantă, care a dus la forțarea trupelor inamice de a bate în retragere. 
   Măriuca, fascinată de mișcările trupelor observate printr-un binoclu oferit de soldați, s-a împrietenit cu aceștia și a deprins tainele muncii lor. 
   Cu o zi înaintea marii victorii, observatorul din livada lui Ion Zaharia a fost ucis în urma bombardamentelor germane. Măriuca i-a luat locul în nuc și a transmis telefonic ceea ce vedea pe câmpul de luptă. "Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea", le-a spus fetița comandanților armatei române, iar informațiile oferite de aceasta s-au dovedit prețioase, întrucât a fost blocată înaintarea trupelor germane. Însă, Mariuca a fost doborâtă în urma unei explozii, sfârșind ca o adevărată eroină. 
   Pentru fapta sa eroică, Maria Ion Zaharia a fost îngropată în mausoleul de la Mărășești. Astăzi, în centrul localității găsim un monument ridicat în cinstea Măriucăi, creația sculptoriței Zoe Băicoianu. A fost dezvelit în anul 1977.
 
Surse: pagina Istoria pe răzătoare (foto/text) & youtube.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe