30 Noiembrie 20

Ce se întâmplă în Polonia

   Veți afla din presa de la noi că în Polonia au fost interzise „practic toate avorturile” și că acest lucru a dus la revolte populare în care sunt vandalizate locașuri de cult. În timp ce bisericile sunt apărate de „extrema dreaptă”. Haideți să vedem ce se întâmplă de fapt în Polonia – din surse mainstream, din presa internațională. Prezint doar faptele, pentru a avea și o altă perspectivă.

   1. Curtea Constituțională a Poloniei a emis o hotărâre prin care sunt interzise avorturile DIN MOTIVE EUGENICE. Judecătorii din Curtea Constituțională au arătat că „avortul în cazul unor handicapuri probabile sau al unor afecțiuni severe și ireversibile ale fetusului sau al unei boli incurabile” nu este compatibil cu Constituția Poloniei. Avorturile eugenice erau permise în Polonia începând cu 1993, până la 24 de săptămâni de sarcină. Decizia a fost luată cu o majoritate de voturi.

Abortion in case of severe impairment of the fetus is unconstitutional. Judgment of the Constitutional Tribunal

   2. Anual se înregistrează între 1000 și 2000 de avorturi din motive eugenice în Polonia. Avorturile eugenice reprezintă majoritatea avorturilor realizate în Polonia. Cele mi multe aau ca țintă copiii cu sindromul Down. Așadar, decizia Curții Constituționale protejează mai ales copiii cu sindrom Down.

Poland: The Constitutional Court Repeals Eugenic Abortion

   3. Curtea Constituțională a Poloniei s-a bazat pe legislația internațională, mai ales pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, care arată următoarele: „Copilul, din cauza imaturității sale fizice și intelectuale, are nevoie de o protecție și grijă specială, incluzând protecția legală potrivită, atât înainte și după naștere.” De asemenea, s-a bazat pe Convenția cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care interzice discriminarea copiilor cu dizabilități. De asemenea, decizia Curții Constituționale respectă legislația europeană, care nu prevede nicăieri vreun „drept la avort”.

   4. Curtea Constituțională a hotărât, de asemenea, că guvernul Poloniei trebuie să facă mai mult pentru a-i sprijini pe copiii bolnavi și cu dizabilități și familiile acestora. Așadar, decizia curții include și măsuri pozitive, de protejare a familiei și a copiilor cu dzabilității.

   5. Avortul rămâne legal în Polonia caz de incest, viol sau când viața mamei este pusă în pericol. Însă aceste situații reprezintă doar 2% din avorturile realizate în Polonia în anii recenți, conform The Guardian.

Poland rules abortion due to foetal defects unconstitutional

   6. În urma deciziei, au izbucnit proteste violente ale extremei stângi (activiști pro-avort, feministe radicale, antifa) în Varșovia, Cracovia, Poznań, Katowice și în alte orașe. Ținta principală a protestelor au fost bisericile catolice. În multe cazuri, activiștii au intrat în biserici și catedrale, întrerupând Liturhgia și legându-se cu lanțuri de altare. Protestele au fost adesea violente, activiștii vandalizând bisericile cu sloganuri blasfemiatoare. Ei au scandat „Asta înseamnă război” și „Get the f*** out”. Nu traduc, deși am văzut și la noi sloganuri și comportamente asemnănătoare, de exemplu împotriva Marșului pentru Viață de la București, din 2018 (desigur, nu la această scară).

Polish protesters target church masses over near-total abortion ban

   7. Este pentru prima oară când bisericile și catedrale catolice devin o țintă directă a unor astfel de proteste violente în Polonia. În ciuda faptului că Biserica a negat că ar avea vreo putere politică și că se implică în astfel de decizii politice.

   Polițiștii au făcut cordoane în fața bisericilor atacate. Protestatarii au luat cu asalt în repetate rânduri cordoanele de poliție, aruncând cu obiecte. În spatele polițiștilor s-au adunat și catolici asumați, pentru a păzi intrările în biserici, rugându-se cu rugăciunea Rozariului. Vorbim, așadar, de oameni care s-au rugat, apărând intrările bisericilor. Nicăieri nu există vreo dovadă că acești oameni ar fi „militanți de extremă dreaptă”.

Polish bishops decry disruption of Masses over court’s abortion ruling

   Așadar, în rezumat: Activiștii pro-avort au atacat și vandalizat biserici și catedrale în aceste zile deoarece Curtea Constituțională a Poloniei a interzis avorturile DIN MOTIVE EUGENICE. Protejând copiii cu sindrom Down. Eugenia este acea pseudoștiință oribilă care a condus la sterilizarea forțată a milioane de oameni și la Holocaust, în Germania lui Adolf Hitler.

Eugenia: o pseudo-ştiinţă foarte „cutting edge” (I)

   Și, desigur, nicăieri nu am văzut în presă vreo referință la faptul că aceste proteste ar răspândi molima. În ciuda faptului că ele au loc în plină epidemie de Coronavirus. Și a faptului că Polonia a reintrodus restricții dure la nivel național din cauza creșterii cazurilor de Covid-19.

„Rămâneți acasă!”. Polonia reintroduce restricții dure la nivel național din cauza creșterii alarmante a cazurilor de COVID

   Poza alăturată este de la catedrala din Katowice. Ca să vă faceți o idee și despre proteste, și despre cine și cum a apărat catedrala, și despre distanțarea socială la vreme de restricții severe de Covid. 
 
Text: Jurnalistul Cătălin Sturza, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe