19 Ianuarie 22

Ce înseamnă România pentru tine?

Acum câteva zile, părintele Alexandru Lungu a lansat un concurs în care se cerea ca participanții să comenteze la postarea părintelui pe un site social despre ce înseamnă România pentru ei. Premiile concursului au fost o deosebită icoană și o Sfântă Evanghelie. La acest concurs, cu 357 de like-uri uri, a câștigat Alexandru Scurtu, iată mesajul câștigător:

„Ce inseamna Romania pentru mine? E simplu Romania înseamnă acasa, si mereu va reprezenta acest lucru oriunde o sa fiu deoarece este locul unde m-am nascut, am crescut , este locul unde am facut primii pasi, este locul unde am spus pentru prima oara “mama” si “tata” , este locul unde am copilărit și va fi locul unde voi muri. Cand eram mic poate nu constientizam ce este Romania, ii auzeam pe bunici si pe parinti deseori vorbind despre tara noastra ca despre un loc de care iti este greu sa te desparti. Mai tarziu am inteles: Romania reprezinta oameni, traditii, obiceiuri, inseamna viata fiecarui sat uitat si agitatia fiecarui oras, fosnetul frunzelor padurilor, ciripitul pasarilor si vuietul fiecarui rau. Romania inseamna cultura, Romania este Eminescu, Creanga, Grigorescu, Cantacuzino, Brancusi, Brancoveanu, Cuza si multi altii. Romania inseamna istorie, inseamna eroi, lupta, independenta si onoare. Am crescut, am inceput sa vad Romania cu proprii ochi si am admirat peisajele noastre, muntii, dealurile si campiile, marea, delta, lacurile, raurile si vaile lor; ce tara spectaculoasa,nu? Suntem privilegiati si ar trebui sa ne bucuram de asta, ar trebui sa ne mandrim cu portul nostru popular, cu cantecele noastre populare si doinele și credința strămoșească în care ne-am născut . In fiecare loc din aceasta tara avem de vazut ceva, de oriunde avem ceva de invatat avem de învățat și de la copii și de la bătrâni până și de la bătrânica de la țară.
Acum vad diferit lucrurile deoarece pe zi ce trece apreciem din ce in ce mai putin ce avem. Am uitat de Romania. Da! Am uitat de ea. Padurile dispar, traditiile la fel, frumusetea tarii nu este pusa in valoare. Suntem mult prea procupati de treburile zilnice, cand mergem pe strada nu ridicam capul din pamant, nu privim cerul niciodata, oamenii si cladirile. Acum nu ne mai preocupa calitatea, ci cantitatea; ne intereseaza scopul si nu mijloacele; suntem romani, dar nu patrioti. Legatura cu Romania s-a rupt, toti vrem sa plecam in strainatate pentru a ne fi mai bine. NU, nu ne va fi bine printre straini. De ce nu ramanem? De ce nu incercam sa schimbam aici ceva? Pentru ca nu se poate? SE POATE! Daca ne propunem sa schimbam Romania vom reusi. Schimbarea incepe de la noi: de la mine, de la tine, de la fiecare. Schimba-te! Fii un om mai bun, lasa rautatile celorlalti, invata sa fii organizat, serios, fii respectuos si educat, comunica cu cei din jur, ajuta-i, construieste ceva, asculta pe cel de langa tine, ia decizii corecte, nu astepta laude, respecta regulile, munceste, demonstreaza ca poti mai mult si nu uita niciodata de unde ai plecat. Romania esti TU! Mândru ca sunt român!La mulți ani România mea frumoasă.” - a scris Alexandru Scurtu la concursul mai sus menționat.

Foto credit: 3minute.net
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe