05 August 20

Căutare

   Toată viața omului este o continuă căutare. Unii se ocupă cu a-și căuta metode de a fi fericiți, alții să fie bogați, dar omul botezat ortodox are de împlinit o singură căutare: a lui Dumnezeu a cărui pecete a fost pusă la Botez peste trupul si sufletul lui.
   Omul trebuie să se caute pe sine însuși , să pătrundă în cele mai întunecate locuri din suflet și inimă, iar acolo să aprindă lumina euharistiei care să lepede întunericul.
   Căutându-l pe Dumnezeu de fapt omul se descoperă pe el în raport cu sfințenia la care Creatorul de la început îl așteaptă să o întruchipeze,  să își înnobileze trupul și sufletul de har și lumină.
   "Cel ce căuta va afla" ne spune Mântuitorul ca sa fim bineînțeleși că dacă pe El îl căutăm, pe El îl vom afla, la fel dacă mergem pe calea răului, de rău ne vom bucura.

   Deci toată viața noastră e o poteca. Ea are suișuri, coborâșuri, drum accidentat, anevoios dar și drum bun,  Însă indiferent de ce găsim pe drum , important e sa nu ne abatem de la el crezând în scurtături sau făcând popas primejdios.

   Diavolul e lupul din povestea cu Scufița Roșie, de câte ori ajungem la un drum lung și greu, ne toacă mintea cu scurtături, cu pauze, ca să uităm cât de repede vine noaptea iar noi nu suntem pregătiți. Venirea nopții e venirea morții trupești. Dacă până la venirea nopții tu nu ai ajuns în "Cetatea" lui Dumnezeu ca să te odihnești după ce GAZDA te-a ospătat și s-a bucurat că ai venit ACASĂ, atunci riști ca noaptea să te prindă pe drum iar sufletul să se sfârșească în întuneric.

   De-asta trebuie pe cât posibil să nu credem că singuri vom putea face ceva,  ci este nevoie de un îndrumător,  adică de duhovnic.  El ne va povatui si ne va lumina calea cu rugăciunile sale.
   Lumea vine cu ispitele ei. Încercaririle care vin trebuue tratate cu îndrăzneală și nădejde. Diavolul e ispititor pentru a ne rătăci pe noi din Calea Crucii spre căutarea Adevărului. El, "tatăl minciunii" vine cu oferte dulci , multe sunt de nerefuzat, dar omul smerit si rugător nu se repezeste în a împlini orice gând, ci îl frământă bine cu rugăciunea și acolo harul luminează orice gând încât va ști că este spre pierzare.

   Să ne ancoram în puterea postului, a rugăciunii , să ne străduim cu faptele bune să cumpărăm cât mai multe virtuți, să fim îndrumați de un duhovnic de care sa facem ascultare. Așa,  cu atâtea "echipamente" vom putea păstra calea ce bună de căutare a Adevărului, de ajungere ACASĂ, la Dumnezeu Cel ce ne-a dăruit pe noi în lume, exact  așa după cum spune Fericitul Augustin: "ne -ai făcut pentru Tine Doamne și neliniștită este inima noastră până ce se va odihni întru Tine. Amin!
 
de Pr Andrei Rosca / foto credit: Doxologia.ro
Taguri: căutare
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe