22 Ianuarie 21

Caut un creștin!

"Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul." Psalmul 13,3. 
"Sunt două feluri de creștini. Sunt aceia care au numai numele de creștin: creştini pe dinafară și în aparență, care au după cum spune Pavel, înfățișarea de adevăr, dar înlăuntrul lor nu au fapte de creștin. 
Au credință creştină dar nu au viață creştină; mai bine spus au viață potrivnică credinței. "Au înfățișarea evlaviei, dar tăgăduiesc puterea ei." 1 Timotei, 3,6. Nu caut pe unul din aceștia! 
Sunt apoi creştini care, pe lângă nume au și faptele; împreună cu credința au și viața; sunt și pe dinăuntru și pe dinafară în totul ortodocși adevărați creştini. Caut pe unul dintre aceştia într-un stat cu nenumărați creştini și nu-l găsesc. Caut creștin, caut creștin! Merg din loc în loc să-l caut. 
Îl caut în orașe printre boieri, dar aici nu văd decât o mândrie semeață, și nu-l găsesc. 
Îl caut în piață printre negustori, dar aici nu văd decât o dragoste nesăturată de bani, și nu-l găsesc. 
Îl caut pe drumuri printre cei tineri, dar aici nu văd decât o mare desfrânare, și nu-l găsesc. 
Ies afară din oraș și-l caut printre săteni dar aici nu văd decât toate minciunile lumii, și nu-l găsesc. 
Mă duc la oști, îl caut printre ostași, dar aici nu văd decât o pierzare desăvârșită, și nu-l găsesc. 
Intru în case îl caut printre femei și aici ce văd? Văd femei măritate, despărțite de bărbații lor, petrecând cu răsdesfrânați; văd femei nemăritate trăind din plata desfrânărilor; văd femei cinstite, care nu se gândesc la altceva decât la podoabe și la fleacuri femeiești. Nu găsesc o creştină! 
Voiam să mă urc și în palatele celor mari și ale puternicilor zilei, să văd dacă este acolo vreun creștin; dar nu îndrăznesc; mă tem. Acolo este lingușeala, care păzeşte ca nu cumva să intre adevărul. 
Pentru aceea mă întorc în biserică, până în sfântul altar. Nădăjduiesc să găsesc aici creştinul căutat printre atâția arhierei, preoți, printre atâția monahi, printre atâția clerici, "neam sfânt, preoție împărătească", urmașii apostolilor, icoanele însuflețite ale lui Hristos. 
Cred să găsesc creştinul, dar mai cu seamă să găsesc un sfânt, un sihastru, un făcător de minuni, un predicator, un Ioan Hrisostom, sau un mare luminător al Bisericii. 
Caut, cercetez, mă uit dar, vai de mine, ce văd? Văd oameni mândri ca Lucifer, iubitori de argint ca iudeii, dedați patimilor trupului ca epicurienii, neînvățați ca animalele, vicleni și răi ca demonii. 
Nu găsesc nici sfânt, nici sihastru, nici făcător de minuni, nici predicator. Nu găsesc creştinul căutat! 
Dar, părinți sfințiți, iubiți frați, această haină îngerească ce purtăm, aceste veșminte lungi ce ne acoperă, ce sunt? Sunt oare haine fariseice, fățărnice ca să înșelăm pe oameni? 
Acest har dumnezeiesc al preoției, pe care îl avem, ce este? O tarabă negustorească spre a câștiga bani? 
Dar aceste preacuratele Taine pe care le administrăm ce sunt? Sau nu știm ce sunt, sau nu credem în ele! 
Cât de mult ne rușinăm de credința noastră! 
Cât de mare este osânda creştinilor! " 
 
Episcopul Ilie Miniat via pagina Teologie - Duh și Adevăr
Taguri: caut, Un, creștin!
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe