11 August 20

Catedrala Haghia Sophia din Instambul este transformată în MOSCHEE de către Recep Tayyip Erdoğan

   După acest eveniment deosebit de trist pentru creștinătatea mondială, mai ales pentru creștinismul de răsărit, avem reacții virulente despre acest subiect în spațiul online.

   Scriitorul și politicianul Mihai Neamțu, scrie pe un site social despre decizia lui Erdogan de a transforma Haghia Sophia din muzeu în moschee:

   „Timp de aproape un mileniu, au răsunat în Haghia Sophia cântece de laudă și mulțumire la adresa lui Iisus Hristos. Biserica zidită de inginerii împăratului Iustinian, mai precis de matematicianul Isidor din Milet (532-537 d. Hr) și arhitectul Antimius din Tralles, a fost privită ca una dintre minunile lumii. Frumusețea acestui monument i-a impresionat pe ambasadorii cneazului Vladimir care, în 988 d. Hr., s-a și convertit la creștinism.

   Fără inspirație divină, dar și fără studiul elementelor lui Euclid și al stereometriei (preocupată de legitățile volumelor solide precum piramida, prisma sau cilindrul), această capodoperă n-ar fi ieșit la iveală. Da, știm cu toții drama zilei de 29 mai 1453, când marele Constantin al XI-lea, ultimul bazileu roman de credință ortodoxă, s-a aruncat în luptă și-a murit ca un martir sub loviturile de sabie ale ienicerilor lui Mehmed al II-lea.

   Vreme de cinci secole, biserica cea mai iubită a creștinilor răsăriteni a funcționat ca moschee, până la moartea Imperiului Otoman. După ce Mustafa Kemal Atatürk i-a conferit titlul de muzeu (prin anii 1930 ai începutului de Republică Turcă), iată-l pe Recep Tayyip Erdoğan (de meserie covrigar) hotărât să transforme capodopera lui Iustinian, din nou, într-o moschee. După distrugerea barbară a mozaicelor bizantine, înregistrăm încă un furt intelectual calificat, ca atâtea altele petrecute sub dominația islamică a Orientului apropiat.

   Lumea creștină, deși divizată, plânge acest moment de impostură morală, anacronism istoric și rapt simbolic.

   Cer europarlamentarilor noștri să condamne public acest gest ofensator și aproprierea islamică a unui bun care aparține patrimoniului universal!

   Jurnalistul Cornelius Florin a scris și el despre acest subiect, spunând: „este foarte trist că această minunată Catedrală este transformată în moschee dar atât vă întreb: când s-a lăsat Dumnezeu biruit?”

Postarea integrală a jurnalistului de pe un site social:


   „Văd multe postări legate de Catedrala Sfânta Sofia. Multe dintre ele îndeamnă la închiderea moscheelor din țară. Dar v-ați gândit vreodată că sunt români ortodocși minoritari în alte țări care au comunități ortodoxe la zeci de km distanță? Nu uitați că și noi, creștinii ortodocși suntem împărțiți în lume și dacă noi suntem în țară majoritari, asta nu înseamnă că ceilalți în minoritate nu pot suferi. Vouă v-ar conveni dacă cetățenii altor țări ar spune " vrem închiderea bisericilor ortodoxe" ? Da este foarte trist că această minunată Catedrală este transformată în moschee dar atât vă întreb: când s-a lăsat Dumnezeu biruit? Avem mulți sfinți mucenici care au fost decapitați sau uciși în alte chinuri pentru că nu s-au lepădat de credința ortodoxă. Iar Dumnezeu nu a uitat faptele celor care au poruncit uciderea creștinilor. Așa și în zilele noastre, Dumnezeu își va arăta puterea și nu se va lăsa biruit. Ce se întâmplă de aici înainte este rânduiala lui Dumnezeu dar nouă nu ne dă nimeni dreptul de a trece în extremism. Vrem să facem ceva? Să ne rugăm. Cu rugăciunea am deschis bisericile. Cu rugăciunea am primit milostivirea lui Dumnezeu. Cu rugăciunea putem muta și munții din loc. Doar că se pune o întrebare: avem credință cât un grăunte de muștar ca să facem toate acestea?”

Concluzia: Eu mereu am fost o persoană care am sperat în mai bine, în curățirea, convertirea omului într-unul mai bun... acum însă văd nori negrii adunându-se în fața creștinismului, puteri diverse unindu-se într-un singur cuget murdar, creștinismul parcă este înconjurat oriunde s-ar afla. Dacă nu ne trezim în a ne alege conducători creștini și patrioți, dacă preoții, ierarhii nu pun cu adevărat piciorul în prag spre mărturisirea care duce la adevărul libertății ... copii noștri nu vor mai cunoaște adevărata libertate ... comunismul, răul e treaz, și nu va adormi curând.
 
Foto credit: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe