28 Noiembrie 21

Cătălin Sturza: Literatura lui Tolkien ca medicament pentru aceste vremuri

Semnalez un număr special din „Vatra” dedicat literaturii pentru copii, apărut în preajma sărbătorilor de Sfântul Nicolae și de Crăciun. Public aici un răspuns la o anchetă despre „starea literaturii pentru copii” (paginile 86-87) și un articol consistent despre receptarea românească a operei profesorului J.R.R. Tolkien.
Redau mai jos un fragment din eseul pe care îl dedic profesorului Tolkien:
În spațiul românesc opera lui J.R.R. Tolkien a fost mai puțin cunoscută, cel puțin până recent, când ecranizarea trilogiei Stăpânul inelelor a stârnit interesul publicului din România. În cele ce urmează voi realiza o scurtă trecere în revistă a câtorva repere care țin de receptarea românească a operei lui J.R.R. Tolkien.
Primul articol în limba română dedicat lui J.R.R.Tolkien este semnat de scriitorul și monahul Nicolae Steinhardt. Convertit la creștinism în condițiile extreme ale temnițelor comuniste, Nicolae Steinhardt a practicat o analiză literară care este întemeiată, concomitent, atât pe o foarte solidă cultură filologică, pe un rafinat gust pentru valorile estetice, și pe moralitatea creștină.
Pasionat de producțiile artistice subsumate conceptului de „paraliteratură” sau de „literatură fantastică”, Steinhardt s-a oprit și asupra operelor profesorului Tolkien. Asupra întrebării de la care pornește Steinhardt se vor opri, ulterior, și alți exegeți români ai operelor profesorului de la Oxford: cum se explică succesul foarte mare de care se bucurau, încă din anii 1960, scrierile profesorului Tolkien, în toată lumea? În eseul «Universul copilăriei în literatura pentru adulți: cazul Tolkien», Steinhardt se referă la originalitatea și adâncimea „metodei literare” a  profesorului: „Succesul său cu adevărat excepțional, tirajul record al edițiilor, «furia» stârnită de fenomenul Tolkien (au luat ființă cluburi de admiratori entuziaști, analoge celor pentru adorarea beatleșilor, vedetelor cinematografice, campionilor sportivi), declarațiile de totală subjugare ale unor personalități luminate se explică numai prin incontestabila originalitate (și adâncime! și justețe!) a metodei la care s-a recurs”.
Metoda pe care o descrie Nicolae Steinhardt am putea să o numim „metoda mito-poetică”:  „Meritul lui Tolkien este de a fi înțeles că unul din modurile cele mai îndemânatice și mai fericite de a capta mintea omului matur constă în a folosi nu atât conceptele și ideile, cât mai curând simbolurile, miturile și metaforele universului copilăriei.”

Continuarea o găsiți la linkul de mai jos, la paginile 117-123. - vatraoficial.files.wordpress.com / TEXT: Publicistul Cătălin Sturza
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe