23 Ianuarie 22

Cătălin Sturza: De la „Crăciun fericit!” la „urări de sezon”

Există un război împotriva Crăciunului purtat, în modernitate, de același duh revoluționar pe care îl vedem manifestându-se și în prezent prin intermediul secularismului și al corectitudinii politice? În Uniunea Sovietică, între 1917 și 1991, sărbătorirea Crăciunului a fost interzisă în numele ateismului și materialismului științific. În anii 1920, bolșevicii îi instigau pe copii să protesteze față de bradul de Crăciun și să scuipe pe crucifix - simbolul morții și al învierii lui Hristos. Și ne amintim cum, în România comunistă, Moș Crăciun fusese înlocuit de Moș Gerilă, iar Crăciunul de... sărbătorile de iarnă.
În Germania nazistă, sărbătoarea Crăciunului a fost de asemenea interzisă, iar colindele tradiționale au fost mutilate; versurile unor colinde au fost deturnate în direcția unor mesaje rasiste, pentru a servi propagandei naziste. În timpul Revoluției franceze, slujbele de Crăciun au fost interzise. Chiar și „plăcinta regilor”, faimoasa prăjitură tradițională care marchează ziua în care cei trei magi (regi) au venit cu daruri la pruncul Iisus, a fost înlocuită de „plăcinta egalității”. Oare unde am mai văzut asta - anularea unor tradiții în numele unui ideal frumos ambalat?
Privind la aceste exemple din istoria recentă, trebuie să fim conștienți că nu asistăm la niște gesturi inocente sau erori minore făcute în numele „vorbirii corecte”. Standardizarea și nivelarea ­culturală reprezintă un fenomen violent și periculos; spre ce poate duce el vedem în exemplele de mai sus.

Textul integral mai jos: ziarullumina.ro / Cătălin Sturza (foto)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe