17 Ianuarie 21

Cătălin Sturza: Crucile au reapărut pe pictura murală a Catedralei din Timișoara, din zona căminelor studențești.

Publicistul Cătălin Sturza a publicat recent pe un site social faptul că Asociația Timișoara Capitală Europeană a „rectificat” mutilarea Catedralei Ortodoxe din Timișoara, asta în urma deselor intervenții în spațiul public care au condamnat prima reprezentare a Catedralei FĂRĂ CRUCI.

Text integral: 

„Crucile au reapărut pe pictura murală a Catedralei din Timișoara, din zona căminelor studențești.

„Conștient de emoția negativă și de neînțelegerea provocată fără intenție, artistul a dorit să completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia”, spune comunicatul Asociaței Timișoara Capitală Europeană, care plătise lucrarea, din bani publici.

Artistul s-a reîntors din București și i-a ”pus” crucile Catedralei Mitropolitane de pe peretele din Complexul Studențesc Timișoara

Acum o săptămână ridicam câteva întrebări, vizavi de ce semnificație are îndepărtarea crucilor de pe o reprezentare a Catedralei din Timișoara – un simbol al orașului și al Revoluției din Decembrie 1989. Mă întrebam, printre altele, dacă poate viziunea unui artist în spațiul public, realizată pe bani publici, să mutileze un element simbolic central al orașului Timișoara și să ciuntească astfel identitatea orașului? Și dacă în plan simbolic această Catedrală din Timișoara fără cruci nu înseamnă un oraș și o populație fără identitate, fără voce, fără cultură, fără trecut? Și, în ultimă instanță, fără libertate?

Catedrala fără cruci și orașul fără identitate și libertate

Nu am văzut nici un răspuns la aceste întrebări. Însă bănuiesc că și „rectificarea” greșelii și adăugarea crucilor poate fi în acest context un răspuns.”
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe